Не хочу тиснути, але майте совість - Гройсман дорікнув суддям за поблажки корупціонерам

Не хочу тиснути, але майте совість - Гройсман дорікнув суддям за поблажки корупціонерам

Укрінформ
При обранні запобіжних заходів підрозрюваним у корупції і хабарництві, зокрема і затриманим під час спецоперації чиновникам колишнього Міністерства доходів і зборів, суди мають розуміти свою роль у процесі відновлення справедливості.

Про це заявив журналістам після урочистої церемонії передачі нових службових автівок Нацполіції  Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу

"Я  не хочу чинити будь-який тиск на судову систему, це неприйнятно. Але я наголошую на тому, що має бути совість, у першу чергу, і має бути розуміння своєї ролі у процесі відновлення справедливості. І кожний суддя на своєму місці має в тому числі й цим керуватися у своїх діях, бо, в принципі, знищувати державу дуже легко, але побудувати її дуже важко. Ми сьогодні створюємо нашу державу, і без сильного правосуддя, без сильної системи судів ми не зможемо цього зробити", - сказав Гройсман. 

Він зауважив, що під час спецоперації поліції і військової прокуратури із затримання верхівки колишнього Міністерства доходів і зборів, поліцейські і прокурори зробили свою роботу, тепер суд має зробити свою. 

"І треба розділяти, де наша найслабша ланка в цьому процесі. Якщо це суд, то має бути серйозна жорстка вимога українського суспільства до того, щоб цю систему змінювати", - підкреслив Гройсман. 

Він зазначив, що в нього теж викликають внутрішній спротив деякі рішення суддів стосовно корупціонерів і хабарників. Зокрема, Гройсман пригадав, як суди випускали спійманих на хабарі  у 150 тис. доларів або ухвалювали рішення повернути величезні суми готівки, вилучені при спробі вивезення за кордон. 

"Так просто не може бути! Там же є система незалежного суддівського контролю, Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів. Я переконаний, що вони будуть ці питання розглядати, щоб навести лад у цій системі і повернути довіру суспільства", -  зазначив Гройсман.

Відповідаючи на запитання щодо допомоги Романа Насірова у справі затримання колишніх чиновників Міндоходів, Прем'єр-міністр зауважив, що йому важко оцінити його участь у цьому процесі, 

"Я просто не володію деталями його (Насірова. - Ред) співпраці зі слідством і (не знаю - Ред) даних, які він надавав. Усі, хто сприяли, це дуже добре. Я вважаю і ще раз наголошую, що треба завершити це вироком у суді", - підкреслив Гройсман.

Як повідомлялося, у ході спецоперації Військової прокуратури та Нацполіції у середу відбулися 454 одночасні обшуки у 15 областях, під час яких затримали 23 екс-керівників обласних податкових адміністрацій часів правління екс-президента Віктора Януковича.

У середу, 24 травня, суд, зокрема, обрав запобіжний захід екс-голові податкової у Полтавській області Володимиру Задорожному, зобов'язавши його носити електронний браслет і призначивши 12 млн грн застави.

Також Печерський суд відпустив під заставу в розмірі 15 млн грн колишнього начальника Державної податкової служби в Луганській області Олександра Антіпова, у якого під час обшуку вилучили 3,8 млн дол.

Крім того, Печерський районний суд Києва обрав колишньому начальнику Дарницької податкової адміністрації в Києві Юрію Кравченку запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1 млн грн.

Колишнього начальника Державної податкової інспекції у Святошинському районі міста Києва Юрія Мостіпана Печерський районний суд Києва звільнив під заставу в 1 млн грн, зобов'язавши його носити електронний браслет, а начальника податкової у Подільському районі Києва часів Януковича Олексія Ярошенка відпустили під особисте зобов’язання.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-