В РНБО розповіли про “російське ноу-хау” у гібридній війні

В РНБО розповіли про “російське ноу-хау” у гібридній війні

Укрінформ
Західний світ тільки зараз починає усвідомлювати, що у гібридному протистоянні з ним Росія використовує його ліберальні свободи для досягнення своїх цілей.

Про це на презентації в Укрінформі дослідження на тему: "Активні заходи СРСР проти США: пролог до гібридної війни" заявив керівник служби апарату РНБО України Валентин Петров.

"Росія саме тому й небезпечна, що (у гібридній війні - ред.) нею використовуються такі речі, до усвідомлення яких західний світ тільки приходить. Євросоюз тільки почав розуміти, що таке російська пропаганда і як вона може користуватися перевагами ліберально-демократичного світу. Він дає безліч можливостей для громадянина, для розвитку його особистості. Але, з іншого боку, ліберальні свободи є джерелом уразливості, і Росія це чудово знає і чудово користується і в тому, що стосується виборчого законодавства, і свободи слова", - сказав Петров.

За словами Петрова, Росія постійно шукає нові форми і методи впливу на інші країни, нехтуючи будь-якими правилами та нормами задля досягнення мети, а російська практика довела тезу "ціль виправдовує засоби" до абсолюту.

"Тобто є, наприклад, такі речі, як закони та звичаї війни. Що таке "слово російського офіцера", можуть розповісти ті, хто вижив у Іловайську чи Донецькому аеропорту. Те ж саме з журналістами. У журналістів і розвідників принципи роботи щодо збору інформації приблизно однакові, лише споживачі інформації різні. Але створення цілих засобів масової інформації, повністю укомплектованих співробітниками спецслужб, - це російське ноу-хау", - зазначив керівник служби апарату РНБО.

Заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін у свою чергу акцентував увагу на тому, що нинішня російська еліта, яка вибудовує стратегічну позицію РФ у міжнародному просторі, складається з вихідців спецслужб, які мають відмінне від цивільних людей бачення процесів і цілей.

"Будь-яка сфера, яку ви не візьмете, починаючи з політичної - Владіміра Путіна, Шойгу, Сергія Іванова - і закінчуючи економічною і медіасферою, складається з топ-менеджерів, парадигма яких полягає в розумінні світу як офіцерів спецслужб. Це дуже відмінно від цивільних і від політиків, які утворюють мейнстрім рішень в інших державах", - зазначив він.

За словами Золотухіна, в демократичних країнах застосування тих чи інших спецзаходів, які пропонують фахівці силового блоку при ухваленні рішень щодо політичних кроків держави, має обмеження. "У Росії такого обмеження немає", - констатував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-