ВР оскаржила поновлення Пасенюка на посаді судді КСУ

ВР оскаржила поновлення Пасенюка на посаді судді КСУ

Ексклюзив
Укрінформ
Верховна Рада оскаржила рішення Вищого адмінсуду від 24 квітня про поновлення Олександра Пасенюка на посаді судді Конституційного суду. 

Про це в коментарі Укрінформу повідомив заступник керівника відділу зв'язків з органами правосуддя апарату ВР Аркадій Лаптієв.

"Рішення Вищого адміністративного суду було оскаржене у Верховному суді в межах відведеного законом десятиденного терміну - четвертого травня ", - сказав він.

Водночас, за словами Лаптієва, наразі немає інформації про відкриття провадження за заявою Верховної Ради про перегляд рішення ВАСУ.

Він пояснив, що поки немає остаточного рішення Верховного суду у цій справі, згідно з Кодексом адміністративного судочинства, рішення ВАСУ про скасування Постанови Верховної Ради про звільнення Пасенюка з посади судді КСУ не набрало законної сили.

Як повідомлялося, ВАСУ задовольнив позов  Пасенюка та поновив його на посаді судді КСУ. Таким чином суд скасував  постанову  ВР про його звільнення у зв`язку з досягненням 65-річного віку від 5 липня 2016 року.

Пасенюк обгрунтував свої позовні вимоги тим, що "внаслідок протиправної бездіяльності ВР, яка полягає у нерозгляді протягом двох років  заяви позивача про відставку при наявності 36-річного стажу на посаді судді, було порушено його конституційне право на одержання щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці".

У ході розгляду справи суд встановив, що 23 лютого 2014 року Пасенюк подав до Верховної Ради України заяву про відставку з посади судді КСУ (до досягнення 65-річного віку). Проте 24 лютого парламент звільнив його в зв'язку з порушенням присяги.

11 червня 2014 року ВАСУ скасував цю постанову і зобов'язав ВР розглянути заяву Пасенюка від 23 лютого. Іншим своїм рішенням ВАСУ відновив Пасенюка на посаді.

У червні 2014 року Пасенюк повторно подав заяву про відставку на ім'я голови КСУ і спікера ВР. У липні цього ж року голова КСУ Юрій Баулін звернувся до голови ВР «про вжиття заходів, пов'язаних зі звільненням позивача з посади судді у відставку після досягнення нею 65 років, граничного віку перебування на посаді судді». Однак парламент звільнив Пасенюка лише  через два роки - 5 липня 2016 року. Внаслідок цього Пасенюк і  звернувся до ВАСУ з позовом про скасування  цієї постанови.

Як повідомлялося, парламент звільнив Олександра Пасенюка з посади судді Конституційного суду у зв'язку з досягненням  65-річного віку.

Пасенюк з 2004 року по 2011 рік був головою Вищого адміністративного суду. У листопаді 2011 року Верховна Рада призначила його  суддею Конституційного суду. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-