Виконання

Виконання "кримської" резолюції: віце-президент ПАРЄ назвав наслідки для Росії

Укрінформ
Віце-президент ПАРЄ Георгій Логвинський вважає, що рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо окупованого Криму, зокрема вимога до Росії скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, дозволить продовжити та посилити санкції.

Про це він заявив, коментуючи рішення КМРЄ, ухвалене напередодні, інформує прес-служба партії "Народний Фронт". 

«Цей важливий документ є обов`язковим до виконання Російською Федерацією, який дає можливість притягнути винних до відповідальності... Звичайно, за невиконання цього рішення можуть бути наслідки: по-перше - фінансові санкції, по-друге - притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які незаконно позбавили волі наших громадян», - сказав Логвинський.

Більше того, на думку політика, таке рішення дає підстави у майбутньому притягнути до кримінальної відповідальності осіб, які розпочали агресію щодо України.

При цьому він наголосив, що у разі невиконання Російською Федерацією цього рішення КМРЄ, Захід отримає додаткові підстави для продовження та посилення санкцій щодо РФ.

Крім того, нардеп вважає, що з'явився ще один інструмент для притягнення до кримінальної відповідальності тих осіб, які були чи будуть задіяні у переслідувані, незаконному позбавленні волі чи порушенні прав членів Меджлісу кримськотатарського народу.

За словами Логвинського, відповідні позови щодо порушення прав громадян України в Криму можуть бути подані до Європейського суду з прав людини, Міжнародного суду ООН, Міжнародного кримінального суду в Гаазі або навіть може бути створений окремий трибунал з цього приводу.

З іншого боку, як зауважив представник фракції «Народний фронт», таке рішення КМРЄ є «дуже сильним сигналом підтримки кримськотатарського народу, який перебуває, фактично, у полоні на території Криму, на «півострові суворого режиму».

«Це дає ще один поштовх, щоб вони (кримські татари) трималися, що Європа все ж таки буде підтримувати всі ті ініціативи, які є у кримськотатарського народу. Тому, я думаю, що це дуже важливий крок, і нам потрібно й надалі продовжувати діяльність по деокупації, щодо міжнародної підтримки України і притягнення окупантів, безумовно, до кримінальної відповідальності», - наголосив народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Комітет міністрів Ради Європи підтримав виконання "кримської" резолюції Генасамблеї ООН. Таким чином, за словами Клімкіна, Комітет міністрів РЄ закликає до повного виконання Резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму, а Рада Європи долучається до виконання цієї резолюції. Він додав, що Комітет міністрів РЄ також запропонував комісару Ради Європи з прав людини розглянути можливість вжиття заходів щодо оцінки ситуації з правами людини в Криму.

Як відомо, Генеральна асамблея ООН 19 грудня 2016 року на 71-й сесії ухвалила резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)». Текст документа внесла українська делегація, на пленарному засіданні про нього висловився заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця. З протестом виступив представник Москви. За ухвалення резолюції проголосували 70 країн, ще 77 утрималися, а проти виступили 26 делегацій, серед яких - делегації Росії, Вірменії, Білорусі, Китаю, Індії, Сербії, Узбекину та інших країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-