Постпред України: Потрібно просувати питання миротворців на Донбасі в РБ ООН

Постпред України: Потрібно просувати питання миротворців на Донбасі в РБ ООН

Укрінформ
Україні треба використати своє непостійне членство в Раді Безпеки ООН, щоб до кінця року спробувати подати проект рішення про миротворчу місію ООН на Донбасі за хорватською моделлю.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю "Апострофу".

"Якщо говорити про майбутню роль ООН в ситуації на Донбасі, я вважаю, що нам не треба сидіти склавши руки, а продовжувати активно працювати. Дехто вважає, що створення миротворчої місії - це утопія. Я з цим не можу цілком погодитися. Це виглядає як утопія, але насправді я вважаю, що можна досягти якихось результатів, якщо взяти, наприклад, за модель присутність ООН у Хорватії на початку 90-х", - сказав Єльченко.

Він наголосив, що "тодішня Югославія - ще не сьогоднішня Росія", тому важко проводити такі паралелі, але з механізму, який ООН тоді задіяла, можна взяти багато корисного і для Донбасу.

За словами Єльченка, оскільки Україна до кінця 2017 року залишатиметься непостійним членом Радбезу ООН, у нас є ще час до кінця цього року зробити "певні кроки, принаймні, щоб проект рішення був вже десь у Раді Безпеки".

"Якщо не вийде цього року, ми однак до цього питання зможемо повернутися в майбутньому. Але ще ніхто не скасовував рішення Верховної Ради від 2015 року щодо Донбасу, звернення Верховної Ради і Президента саме до ООН з проханням почати таку роботу. Це звернення знаходиться в ООН, тепер наша справа в тому, щоб прописати проект такого рішення, яке, можливо, Росія і не зможе заблокувати. Треба почати цей процес. А першим кроком до цього може бути відкриття того самого офісу підтримки. Це допоможе нам тримати наше питання в фокусі Ради Безпеки, у тому числі й після того, як ми вийдемо з цього органу", - вважає Єльченко.

Війна в Хорватії (березень 1991 - листопад 1995) - воєнний конфлікт на території колишньої Соціалістичної Республіки Хорватії, спричинений виходом Хорватії зі складу Югославії.

Первісно війна велася між силами Югославської народної армії, хорватськими сербами і хорватськими поліцейськими. Керівництво Югославії силами федеральної армії здійснило спробу зберегти Хорватію у складі країни. Під час розпаду країни на території Хорватії було створено самопроголошену державу сербів - Республіка Сербська Країна. Потім почалася боротьба між хорватською армією та армією країнських сербів.

У 1992 році було підписано угоду про припинення вогню, опісля було визнання Хорватії як суверенної держави. До Хорватії були введені миротворчі війська ООН, в результаті конфлікт набув довготривалого і точкового характеру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-