Визнанням документів «Л/ДНР» Росія тестує Трампа - німецький експерт

Визнанням документів «Л/ДНР» Росія тестує Трампа - німецький експерт

Укрінформ
Визнання Кремлем документів так званих Л/ДНР є спробою визначення позиції Вашингтона і має отримати адекватну і солідарну оцінку США і європейських партнерів.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловив експерт по Україні Німецької Ради зовнішньої політики (DGAP) Вільфрід Їльге.

«Тут ми можемо бачити спробу Росії протестувати нового президента США або відсунути «червоні лінії», що суперечить духу і букві Мінських домовленостей», - говорить Їльге.

Він вважає, що зараз дуже важливо спостерігати за реакцією, а також відсутністю реакції на важливі кроки, які окремі сторони конфлікту роблять у рамках процесу. До таких точно відноситься недавнє визнання Путіним документів так званих ЛНР і ДНР.

Гостра реакція уряду Німеччини на цей указ була відповідною, відзначає експерт. Він вважає дуже важливим, щоб європейські партнери в діалозі з новою адміністрацією США «стимулювали її коментувати такі деталі, які насправді є кроками Росії», що багато про що говорять. Це буде показником того, як дійсно США відносяться до цього конфлікту, упевнений він. Росія зараз, поки до кінця не сформована нова адміністрація в США, поки немає чіткого розуміння, якою буде її політика відносно Східної Європи, спробує поліпшити свої позиції. На цьому етапі важливо говорити дипломатичною мовою і коментувати кроки, які допустимі або не допустимі Мінським процесом, підкреслює Їльге.

Німеччині, Франції зараз потрібно вести дуже інтенсивні переговори з американцями з приводу того, як вони насправді позиціонують себе в цьому конфлікті, щоб США надавали підтримку «нормандському формату, тій аксіомі, що суверенітет України не може бути предметом дискусії», продовжує Їльге. Крім того, за його словами, координація між США і їх європейськими партнерами заяв на кроки Росії, які суперечать Мінським угодам, не лише повинна нагадувати Росії про її зобов'язання, але і закріплювати єдність позицій західних партнерів у російсько-українській кризі, що саме по собі є важливим чинником у переговорах з Росією.

Що конкретно крок Росії означає для подальшого ходу Мінського процесу, зараз передбачити важко. Але співрозмовник агентства закликає не забувати, що подібні кроки Росії у минулому служили ескалації конфлікту. Він нагадує приклади республік Абхазії і Південної Осетії, що відкололися від Грузії.

Експерт також вважає, що декларації, які пролунали днями від віце-президента США Майка Пенса, від міністра оборони Джеймса Меттіса з приводу позиції нової адміністрації США відносно України, про те, що вони продовжують підтримувати Мінський процес і вимагають виконання Мінських угод від Росії, важливі, але їх ще не вистачає для повної оцінки позиції нової адміністрації Трампа з приводу російсько-української кризи. Вони занадто загальні і не виключають якихось «ситуативних домовленостей» між Трампом і Путіним у майбутньому, вважає Їльге, оскільки різні сторони цього конфлікту дуже по-різному інтерпретують положення Мінська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-