Фірташ в США може опинитися як у в'язниці, так і під домашнім арештом - юрист

Фірташ в США може опинитися як у в'язниці, так і під домашнім арештом - юрист

Укрінформ
Після екстрадиції до Сполучених Штатів Дмитро Фірташ відразу ж постане перед судом, який запитає, чи вважає обвинувачений себе винним і визначить його запобіжний захід – або під вартою, або в іншій формі поза в'язницею.

Про те, які процедури чекають опального українського в США, у коментарі Укрінформу розповів партнер компанії Arnall Golden Gregory LLP у Вашингтоні Джин Берд.

"Перший етап – це так зване "blame hearing", слухання, на якому він (Фірташ – ред.) повинен відповісти, чи визнає він себе винним. Припускаючи, що він не візьме на себе провину, буде призначатися слухання про запобіжний захід, на якому буде вирішуватися питання, де він буде перебувати до моменту проведення остаточного засідання суду", - розповів юрист процедуру, яка існує в Сполучених Штатах.

За його словами, на цьому етапі суддя вирішить "або Фірташ буде перебувати під вартою, або на якихось умовах за межами в'язниці". При цьому Берд підкреслив, що всі варіанти – на розсуд судді, який повинен врахувати у своєму рішенні ризики, щоб обвинувачений не втік.

Після цього починається сам судовий процес. На ньому суд прийме рішення про те, чи винен Дмитро Фірташ, і який вирок йому загрожує. Поки мова може йти про десятки років.

Відповідаючи на питання, як швидко проходять подібні справи в США, юрист зазначив, що за Конституцією, у кожного обвинуваченого є право на "speedy trial", тобто "особа може вимагати, щоб суд відбувся якнайшвидше". Хоча конкретних часових рамок немає, це – вимога Конституції, яке суд бере до уваги з урахуванням безпосередньо фактів справи.

Разом з тим, у обвинуваченого є можливість відмовитися від цього права.

"У цьому може виникнути зацікавленість, якщо обвинувачений перебуває не в тюрмі, крім того, якщо справа складна і міжнародна, як в даному випадку, потрібен час для збору доказів і підготовки справи", - підкреслив юрист.

Він не виключив, що Дмитро Фірташ може піти на угоду з судом і попросити політичного притулку в США.

"Попросити він природно може і зробити це в будь-який час, і в принципі, це в компетенції американського уряду дати йому таку можливість. Питання, наскільки це буде політично обгрунтовано і аргументовано з боку самого Фіратша. Тим більше, американська прокуратура аргументувала свій запит в Австрії як раз тим, що це справа не політизована", - зазначив Берд.

Юрист також зазначив, що справа Фірташа можна порівняти з процесом над екс-прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком, який переховувався від українського правосуддя в США.

"Аналогії є, за винятком того, що Лазаренко сам добровільно відправився в Сполучені Штати Америки, а Фірташу загрожує екстрадиція до США", - зазначив юрист. У цьому зв'язку він підкреслив, що обидві справи носять міжнародний характер і пов'язані з Україною.

Нагадаємо: в лютому 1999 року Лазаренко був затриманий в аеропорту Нью-Йорка за порушення візового режиму. Він звернувся до американської влади з проханням про політичний притулок, однак замість цього йому були пред'явлені звинувачення в здирстві, відмиванні грошей і шахрайстві. Лазаренко був засуджений до 9 років тюремного ув'язнення і штрафу в 10 млн доларів за фінансові зловживання.

В липні 2016 року ЗМІ довідалися, що Павло Лазаренко проживає зі своєю другою дружиною і трьома дітьми в графстві Марін недалеко від Сан-Франциско, США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-