Хакери отримали докази, що за антиукраїнськими акціями у Польщі стоїть Кремль

Хакери отримали докази, що за антиукраїнськими акціями у Польщі стоїть Кремль

Укрінформ
Антиукраїнські акції у Польщі були організовані з Росії, зокрема, депутатом Держдуми Костянтином Затуліним з використанням Олександра Усовського, який працював у Польщі під прикриттям зареєстрованої у Словаччині організації "Східноєвропейська культурна ініціатива".

Про це свідчить аналіз даних листування Усовського, доступ до яких отримали хакери з "Кіберхунти" спільно з UCA (Ukrainian Cyber Alliance).

"Кіберхунтою" спільно з UCA (Ukrainian Cyber Alliance) отримано матеріали листування підлеглих депутата Держдуми РФ Затуліна К. - Скорикова І. й Усовського А., які виконують вказівку російської влади з проведення інформаційних акцій на території України, Молдови, Польщі й інших країн. Так, у 2014 році Скориков і Усовський організували антиукраїнські мітинги й пікети у Польщі, Словаччині та Чехії. Вони відповідали за розробку планів дестабілізації суспільно-політичної обстановки у країнах, де є інтереси Росії. Ці люди стоять за руйнуваннями могил відомих українців у Польщі й поляків в Україні", - говориться у повідомленні.

Аналіз даних, проведений волонтерами InformNapalm, свідчить про те, що Скориков відповідає за розробку планів дестабілізації суспільно-політичної обстановки у Молдові, а Усовський вирішує аналогічні завдання у Польщі. 

Зазначається, що громадянина Білорусі Олександра Усовського в Україні можуть пам'ятати "як завзятого любителя "російського миру", історика, письменника й публіциста, який часто публікувався на сайті проекту Віктора Медведчука "Український вибір". 

"Останнім часом Усовський активно зайнявся організацією антиукраїнських акцій у Польщі й інших країнах Східної Європи. У реалізації таких проектів йому допомагає його офіційне прикриття - фіктивна недержавна організація "Східноєвропейська культурна ініціатива" (Vychodoeuropska kulturna iniciativa), яку було зареєстровано у столиці Словаччини наприкінці 2013-го року", -  говориться у повідомленні.

З середини 2014-го року організація Усовського  почала співпрацювати з Інститутом країн СНД, яким керує депутат Держдуми Костянтин Затулін (партія "Єдина Росія"). Пізніше Усовський почав виступати на російському телебаченні "як експерт з Польщі". Поступово він завів зв'язки серед проросійських організацій у Східній Європі, після чого почав  обговорювати із заступником Затуліна створення у польському Сеймі проросійської групи депутатів.

Також Усовський почав спілкуватися з представниками ультранаціоналістичних організацій, євроскептиками, радикалами правого й лівого толку. Так, у  серпні 2016  року він розповідає представникові польських націоналістів (OWP, Oboz Wielkiej Polski, Табір Великої Польщі) про проблеми, пов'язані з виборами у Росії, - "поки не буде обрано нову Думу, всі ідеї заморожені".

"Вибори у Держдуму пройшли 18 вересня 2016-го року, визначилися куратори за основними напрямками й розпочалася робота за всіма фронтами. Зверніть увагу, що саме після виборів у Держдуму раптом почали псуватися відносини України й Польщі, проходити численні антиукраїнські акції у Польщі, а в Україні хтось раптом почав крушити польські пам'ятники. Збіг? Не думаю.".,  - зазначають волонтери  InformNapalm.

Так, відразу після обрання Затуліна у Держдуму Усовський вислав Затуліну черговий проект: "Цього разу йдеться про спробу посварити українців і поляків руками польських націоналістів. Для цього планується створити Дискусійний клуб "Polonia Vita", який задіює у своїй роботі парламентські партії Kukiz'15 і PSL". Там же пропонувалися ідеї щодо очорнення ОУН-УПА.

"Паралельно з великими проектами по всій Польщі проходять і маленькі акції, які теж вимагають грошей. Звичайні мітинги, проросійські акції за участю польських націоналістичних організацій OWP KORWIN обходяться всього у пару тисяч євро.. Робота з депутатами у кулуарах польського Сейму коштує трохи дорожче", - зазначається у повідомленні. 

Ще одним проектом Усовського була "Ченстохівська декларація про заборону русофобії у Польщі". Її, окрім іншого, судячи з назвів файлів пропонували Затуліну ("Єдина Росія"), Слуцькому (ЛДПР) і Малофеєву (олігарх).

"У Східній Європі активно діють проросійські недержавні організації, які під виглядом культурних, дискусійних і аналітичних майданчиків аналізують ситуацію з метою проведення проросійських акцій.. Починається все з нешкідливих пікетів проти дій української армії на Донбасі або зборів допомоги "Новоросії", а потім переходить в обговорення з представниками різних політичних сил антиукраїнських акцій. Здавалося б, немає нічого небезпечного для внутрішньої політики цих країн, але поступово такі організації виходять на спілкування з помічниками діючих політиків, де ним називаються конкретні суми за співпрацю. А потім несподівано по всій Польщі прокатуються антиукраїнські акції, які одночасно хтось в Україні підігріває вандалізмом польських поховань",-  підсумували волонтери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-