НАТО проведе навчання з Україною: протидія

НАТО проведе навчання з Україною: протидія "зеленим чоловічкам", хакерам і пропаганді

Укрінформ
Центр передового досвіду НАТО з енергобезпеки проведе восени спільні навчання з українськими інституціями з моделюванням конкретних сценаріїв протидії інформаційним, технічним, кібернетичним чи військовим атакам у сфері енергобезпеки.

Про це у коментарі Укрінформу в рамках V Київського безпекового форуму для молоді заявив керівник Центру передового досвіду НАТО з енергобезпеки Гінтарас Багдонас.

"Найголовнішим заходом 2017 року будуть спільні навчання з енергобезпеки з моделюванням конкретних сценаріїв, як протидіяти інформаційній війні і пропаганді, технічним кібератакам чи військовим атакам незалежно від того, чи це "зелені чоловічки", чи терористи", - сказав Багдонас.

Він додав, що цей захід відбудеться восени, зараз триває підготовча робота, а його співголовами будуть керівник Центру НАТО і заступник міністра енергетики України.

Багдонас зазначив, що Центр зі свого боку запросить на ці навчання американських фахівців, з якими постійно працює, спеціалістів з інших кібернетичних центрів, центру терористичної безпеки і центру стратегічної комунікації з Риги тощо. За його словами, уряд України ухвалив рішення, що там будуть присутні представники майже всіх вітчизняних інституцій.

Керівник Центру НАТО наголосив, що у плані побудови системи захисту критичної інфраструктури важливе не тільки міжнародне партнерство, а й співпраця всередині країни.

"Не треба думати, що хтось знає унікальний рецепт розв’язання всіх проблем. Це життя. Ніхто не може охороняти всі об’єкти, але треба спершу визначити, що таке критична інфраструктура, а для цього треба мати процедури. А тут - і це найголовніше, що ми хотіли порадити, - треба вчитися працювати разом усім інституціям України, зокрема, Міненерговугілля, Міноборони, МЗС, оскільки енергетичне поле, це не тільки Україна, існує багато зв’язків з іншими країнами, а також МВС з його службами", - зазначив Багдоніс.

Він зауважив, що кібератаки будуть завжди, і не слід думати, що від них можна захиститися раз і назавжди. "Виходячи з мого особистого досвіду в сфері безпеки, я мушу щиро визнати – абсолютна безпека неможлива у жодній сфері", - акцентував Багдоніс.

У цьому контексті він зазначив, що країни НАТО мають певний досвід у сфері енергобезпеки і продовжують весь час вчитися одна в одної.

"Але якщо зараз запитати рецепт, який чином будувати систему захисту критичної інфраструктури, зокрема у галузі енергетики, скажу, що треба співпрацювати з усіма і не боятися говорити про те, де є проблеми. Я знаю, що погано в плані кібербезпеки у нас у Литві взагалі або на місці моєї служби, а правильно сформульована проблема – це вже половина рішення. І тоді треба працювати. Так, це процес безперервний, але треба ставити реалістичні цілі", - резюмував керівник Центру передового досвіду НАТО з енергобезпеки.

Як повідомляв Укрінформ, віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроаталантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе 19 вересня 2016 року провела нараду з керівником Центру передового досвіду НАТО з енергобезпеки, на якій було обговорено основні напрямки кооперації та плани співпраці на 2017 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-