Політолог: Бандера - не єдиний і не головний символ української патріотичності

Політолог: Бандера - не єдиний і не головний символ української патріотичності

Укрінформ
Прославлення лідера ОУН Степана Бандери навряд чи може створити серйозні перешкоди для інтеграції України в Європу, але з часом нам варто вивести на перший план героїв, які є символом мирного патріотизму.

Таку думку висловив у коментарі кореспондентові Укрінформу відомий український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Якщо у нас домінуватиме радикальна войовнича версія патріотизму, де на перший план будуть виноситися герої, які використовували терористичні методи і є символами праворадикальних рухів, радикально націоналістичних рухів, ліберальна, поміркована публіка у європейській спільноті це сприйматиме критично. Звісно, це не перекриє нам шлях до Європи, але ускладнить його і викликатиме непорозуміння", - сказав Фесенко.

Політолог, коментуючи заяву глави польської партії Ярослава Качинського про те, що звеличення Бандери може перешкоджати вступу України в ЄС, сказав: "У них зовсім інше ставлення до Бандери, до подій на Волині". Він нагадав, що Бандера дійсно був одним із засновників та лідерів ОУН, але головним символом цього руху його зробила радянська пропаганда.

"Треба пам’ятати, що Бандера використовував терористичні методи, і це правда, яка може не всім подобається. Він використовував методи індивідуального терору проти польських чиновників і політиків. І відповідно до нього таке критичне та негативне ставлення у Польщі. Для поляків він антигерой та убивця, а для нас — герой і символ патріотизму", - сказав політолог.

Звісно, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента", під час війни в українців є попит саме на таких героїв, які боролися з агресором саме збройними методами, але з часом варто пошукати інших героїв.

"Ми не відмовимося від Бандери, бо він є частиною нашої історії. Але у перспективі маємо все ж таки шукати і виставляти на перший план більш помірковані та більш європейські символи української патріотичності та боротьби за Україну. Наприклад, фігура Чорновіла, Грушевського, Вернадського", - зазначив Фесенко.

У нинішній же ситуації, переконаний експерт, українцям варто жити не історією, а прославляти сучасних захисників нашої землі на сході. "Про Бандеру всі знають, а чи знають всі героїв нинішньої війни? Я впевнений, що понад 90% громадян жодного прізвища не назве, а це біда. Зараз є герої, які борються за сьогоднішню Україну", - підкреслив він.

Фесенко згадав про неприємну ситуацію, що сталася на початку липня 2016 року. У рамках декомунізації Московський проспект було перейменовано на проспект Бандери. Відбулося це якраз під час візиту президента Польщі Анджея Дуди до Києва. "Ми не подумали, як поляки до цього ставитимуться. У нас не звернули на це увагу, а вони сприйняли це як образу, як антипольський жест. От чого нам треба уникати", - застеріг політолог.

Глава правлячої в Польщі партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський вважає, що прославлення лідера ОУН Степана Бандери може створити перешкоди для інтеграції України в Європу. "Я чітко сказав Президенту Порошенку, що з Бандерою вони в Європу не ввійдуть. Це питання для мене зрозуміле, ми і так проявили величезне терпіння, але всьому є межа", - сказав днями політик.

Раніше Качинський заявляв, що через таке ставлення України до Української повстанської армії польсько-українські відносини під питанням. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-