Мін'юст не допустив стягнення з України понад $240 мільйонів

Мін'юст не допустив стягнення з України понад $240 мільйонів

Укрінформ
Мін'юсту вдалося відстояти права України у справі, що розглядалася арбітражем ad hoc у Лондоні за позовом компанії «JKX Oil & Gas PLC» на понад 250 млн дол.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

6 лютого арбітражний трибунал виніс рішення у цій справі, яким відхилив більшість вимог «JKX Oil & Gas PLC». Трибунал зобов’язав Україну виплатити лише 11,7 млн дол., тобто задовольнив менш ніж 5% позовних вимог компанії.

Це однозначний успіх для України, особливо з урахуванням того, що арбітраж підтвердив правомірність підвищення ставок ренти на видобуток нафти і газу нашою державою. Така позиція суду є підтвердженням того, що держава Україна вчиняє правомірно, забезпечуючи належну плату за використання природних ресурсів. Часи копійчаної плати за користування надрами відійшли у минуле.

Україна зараз розглядає питання щодо оскарження цієї справи в частині присуджених сум.

Компанія «JKX Oil & Gas PLC» (Великобританія) ще у 2015 році звернулася до міжнародного арбітражного трибуналу з позовом до держави Україна. Позивач скаржився серед іншого на різке підвищення ставок податку на видобуток нафти та газу в серпні 2014 року та заходи валютного контролю, запроваджені в 2014 році.

Основні вимоги компанії: стягнути з держави Україна збитки, загальною сумою більш як 250 млн дол. США, та визнати «привілейований» статус Позивача на території України в частині оподаткування та валютного режиму. Окрім того, представники компанії  вимагали покласти на Україну всі витрати, пов’язані з арбітражним провадженням (арбітражні збори, витрати позивача на юридичний супровід) загальною вартістю понад 7 млн дол.

Фото: ye.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-