КВУ: Впевнені на 100% - у найближчі півроку виборів до Ради не буде

КВУ: Впевнені на 100% - у найближчі півроку виборів до Ради не буде

Ексклюзив
Укрінформ
Упродовж першої половини 2017 року позачергових виборів до Верховної Ради не буде, але не виключено, що народним депутатам таки доведеться дочасно скласти мандати.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

«Ми можемо зараз з упевненістю на 100% говорити, що у першому півріччі цього року питання дострокових парламентських виборів актуальним не буде, але я не виключаю того, що дострокові парламентські вибори можуть відбутися», - зазначив він.

Експерт підкреслив, що, перш за все, позачергові парламентські вибори повинні мати передумову, наприклад, якщо ВР припиняє роботу і протягом 30 днів не збирається на засідання. Тоді, за словами директора КВУ, згідно чинного законодавства Глава держави отримає право оголосити про розпуск парламенту.

«Президент отримає лише право, але це не є його обов'язком розпускати Верховну Раду», - підкреслив Кошель.

Він наголосив, що, зважаючи на нинішні рейтинги провладних партій - БПП та Народного фронту - Президент не стане розпускати парламент.

У цьому зв'язку експерт переконаний, що дострокові вибори може викликати «лише надзвичайно серйозна політична криза».

Водночас Кошель наголосив, що навіть якщо дочасні вибори до ВР і будуть оголошені, нічого страшного й загрозливого для країни в цьому не буде.

«Їх (виборів - ред.) не потрібно боятися, тому що у нас є сьогодні ключова проблема - це недієздатність Верховної Ради - проблема 226 голосів простежується не лише по тих законопроектах, щодо яких є різна політична позиція, а по непринципових законопроектах: технічні законопроекти парламентом не підтримуються», - зауважив директор КВУ.

При цьому він додав, що оголошувати про проведення позачергових виборів можна буде лише після зміни виборчої системи на 100-відсоткову пропорційну модель.

«Якщо ми проведемо дострокові вибори за нинішньої моделлю, ми лише побачимо, що кілька політичних партій поміняються місцями, відбудеться подрібнення політичних сил у парламенті, тобто прийде більше кількість партій. Якщо так буде, то якісно парламент не зміниться, більше того, при більшій кількості політичних сил буде значно складніше сформувати коаліцію або дієву більшість», - пояснив Кошель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-