Ядерний потенціал України можна відновити за $100 мільярдів - Кравчук

Ядерний потенціал України можна відновити за $100 мільярдів - Кравчук

Укрінформ
Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що на відновлення ядерного потенціалу України треба близько $100 мільярдів.

Про це він заявив у ефірі "112 каналу".

"Тоді, коли ставилося питання в мій час, ми вважали, що відновлення ядерної зброї (коштуватиме - ред.) - 45 млрд дол. Я думаю, зараз - це всі 100. Я не знаю, де ці панове бачать такі гроші зараз, якщо взяти чисто фінансово. Теоретично держава може виготовити ядерну зброю. Може Північна Корея, може і Україна. Якби були гроші, були відповідні умови, я б подивився, як до цього ставиться світ. Я переконаний, і тоді, як і зараз, Європа і США були б категорично проти збільшення на карті світу ядерних держав. Я був би проти ще з однієї причини. Я вірю, що ядерна зброя, будь-яка зброя масового знищення, не є головним чинником, щоб забезпечити мир. Мир забезпечується без зброї. Переговорами, дипломатичним шляхом. Якщо, як кажуть, на стіні в театрі висить рушниця, то вона вистрілить. Так і тут", - сказав Кравчук.

Як відомо, Україна офіційно втратила ядерний статус 2 червня 1996 року.

Фундаментальні принципи без'ядерності ( "не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї") було закладено в Декларації про державний суверенітет України, прийнятій Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-