Рішення суду у Гаазі щодо Криму довело нікчемність заяв Кремля - Фріз

Рішення суду у Гаазі щодо Криму довело нікчемність заяв Кремля - Фріз

Укрінформ
Рішення Міжнародного кримінального суду, який прирівняв ситуацію в окупованому Криму до міжнародного збройного конфлікту, позбавило юридичної основи тези Кремля про нібито внутрішній, громадянський конфлікт в Україні.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз. 

"Заяви російської сторони про результати референдуму вже юридично є нікчемними. Також юридично втрачають будь-які аргументи тези Кремля щодо внутрішнього, громадянського конфлікту в Україні. Анексія Криму стала не наслідком волевиявлення мешканців півострова, а результатом загарбницьких дій Кремля щодо незалежної та суверенної держави Україна", - наголосила Фріз.

Нардеп назвала рішення суду "важливою та суттєвою перемогою". 

Вона нагадала, що Міжнародний кримінальний суд у своєму звіті про дії з попереднього розслідування справи "Ситуація в Україні" прирівняв ситуацію в окупованому Криму до міжнародного військового конфлікту між Україною та Росією. "За висновком МКС, цей міжнародний військовий конфлікт розпочався не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх Збройних сил для отримання контролю на частини території України без згоди уряду України. Право міжнародних збройних конфліктів застосовується до цієї ситуації після 18 березня 2014 року. Отже, на поточний час події на території Криму та Севастополя відповідають стану окупації, що продовжується. На думку МКС, встановлення факту правових підстав для початкової інтервенції, яка призвела до окупації, не потрібне", - зазначила Фріз.

Вона додала, що МКС фактично постановив, що цей міжнародний конфлікт у Криму може бути розслідувано за нормами Римського статуту.

"Канцелярія прокурора Міжнародного кримінального суду також містить інформацію про утиски кримських татар на півострові, насильницьке переміщення 179 заарештованих на територію Російської Федерації, примусову мобілізацію на військову службу мешканців Криму. Прокурор суду вирішила продовжити в наступному році збір доказів щодо цієї ситуації", - зазначила нардеп.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-