"Дорожня карта" має бути до грудня, або санкції проти РФ посилять – Порошенко

Укрінформ
Євросоюз матиме усі підстави для продовження санкцій проти РФ у випадку, якщо "дорожню карту" з імплементації Мінських домовленостей не буде узгоджено через позицію РФ до кінця листопада, як це було погоджено у Берліні. 

Про це заявив Президент Петро Порошенко у неділю в інтерв'ю українським телеканалам, яке транслювалося "Україною" повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо цього не відбудеться, то на Раді Європейського Союзу, яка відбудеться у грудні, керівництво країн-членів ЄС матиме всі підстави, щоб продовжити та посилити санкції", - сказав Порошенко, відповідаючи на запитання, що слід очікувати, якщо "дорожньої карти" по Мінську не буле до кінця листопада.

Найближчим часом проект "дорожньої карти" мають обговорити дипломатичні радники лідерів "нормандської четвірки". "Ми домовилися про те, що у нас найближчим часом зустрічаються дипломатичні радники керівництва країн-членів "нормандської четвірки". І не пізніше листопада відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки", яка підготує наступний саміт, де буде затверджена "дорожня карта", - поінформував Порошенко.

Він зазначив, що у Берліні були подані український, німецький і французький проекти "дорожньої карти", була спроба знайти компроміс: "І по частині проектів вдалося досягти домовленості".

Президент наголосив, що в пропозиції України щодо "дорожньої карти" наголошується на тому, що безпековий пакет має передувати політичному.

"Що є безпековий пакет і що ми погодилися, що має бути записано у "дорожній карті" – негайний і всеохоплюючий режим припинення вогню. Друга позиція – гарантування відведення важкої техніки. Третя – безперешкодний доступ ОБСЄ по всій окупованій території, включаючи кордон: у перші дні – моніторингові групи, які згодом перетворюються у постійно діючі пости. Четверта позиція – безперешкодне використання дронів і інших технічних засобів для того, щоб фіксувати режим припинення вогню", - повідомив Порошенко.

Разом із цим у "дорожній карті" буде і гуманітарний пакет. "І в "дорожній карті" буде ще гуманітарний пакет, де місія Червоного Хреста буде мати безперешкодний доступ для того, щоб перевірити умови утримання заручників і сприяти їх якнайшвидшому звільненню", - підсумував Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-