Вибори на Донбасі не можна довго відкладати - Штайнмайєр

Вибори на Донбасі не можна довго відкладати - Штайнмайєр

Укрінформ
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявляє про неприпустимість подальшого затягування процесу у питанні підготовки та проведення виборів на Донбасі.

Про це він заявив після завершення 11-ї зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі в четвер пізно ввечері, передає кореспондент Укрінформу.

“Ясно одне: ці вибори не можна далі відкладати ad calendas graecas", - підкреслив німецький міністр, нагадавши, що вибори є основною передумовою для забезпечення прогресу в політичному процесі.

"Треба чесно констатувати", що у всіх, крім безпекової, сферах, і особливо у політичному процесі в кінцевому рахунку просунутися майже не вдається. У тому, що стосується модальності виборів, сторони "серйозно займаються пошуком можливих компромісів за місцевими законами про вибори".

Становище у цій проблемі "дуже складне", констатував Штайнмайєр. Він згадав "32-ю невдалу зустріч робочої контактної групи", зазначивши, що це "промовисто свідчить про труднощі при спробах прийти до необхідних компромісів". Щоправда, на думку німецького дипломата, полягає в тому, що "позиції сторін конфлікту все ще дуже далекі один від одного". Глава МЗС ФРН і його французький колега очікують "у найближчі кілька тижнів" і при "сильному тиску" досягти домовленостей у цьому питанні.

Як позитив Штайнмайєр вказав те, що сторони нарешті домовилися про безпеку виборів. "Це основна вимога - без безпеки не може бути виборів", - підкреслив він. Переговорники попросили ОБСЄ до кінця березня розробити концепцію для розгортання міжнародної місії, яку підтримають протиборчі сторони.

Назвав Штайнмайєр, і інші моменти, по яких вдалося знайти якийсь компроміс. Зокрема, є розуміння необхідності відведення легких та важких озброєнь, який повинен бути завершений і підтверджений СММ ОБСЄ. Досягнуто домовленості про початок негайного розмінування у дванадцяти пріоритетних сферах згідно із затвердженим графіком та принципами. Погодилися з необхідністю відновлення "безпечного зазору" на лінії зіткнення, де війська з обох сторін занадто тісно зблизилися.

В цілому ж прогрес зустрічі Штайнмайєр оцінив як вкрай обмежений, додавши наприкінці лише одне – "на жаль".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-