Клімкін: переговори в Парижі були важкими і прогрес - помірним

Клімкін: переговори в Парижі були важкими і прогрес - помірним

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав майже п’ятигодинні переговори міністрів «нормандської четвірки» складними, прогрес «помірним», а результати як такі, що не стали вирішальними.

Про це він заявив у приміщенні МЗС Франції на Ке д’Орсе, коментуючи результати зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць «Нормандського формату», повідомляє паризький кореспондент Укрінформу.

«Це була дуже складна зустріч. Але говорити про вирішальний прогрес не доводиться. У плані прогресу у нас залишається можливість спільно працювати в рамках Мінська над пропозиціями, які нами обговорювалися з (Спеціальною) моніторинговою місією ОБСЄ в плані безпеки. Я вважаю, що  прогрес є більш ніж помірним», - зазначив Павло Клімкін.

За словами українського міністра, з політичних та гуманітарних питань, на жаль, немає жодного вирішального зсуву. «Тому сьогоднішня зустріч є черговим етапом, але говорити про вирішальний  прогрес, враховуючи реальну ситуацію з безпекою, враховуючи, що вчора у нас було 63 обстріли, що ОБСЄ немає жодного  реального доступу до багатьох районів на Донбасі і до ділянок українсько-російського кордону не доводиться», - підкреслив Павло Клімкін.

За його словами, українська сторона «була здатна знову підкреслити необхідність доступу до окупованих територій хоча би гуманітарних організацій». «Я активно просував ідею доступу хоча би для Червоного Хреста, "Лікарів без кордонів" для гуманітарної допомоги. Але Лавров не готовий був йти глибше з питань безпеки», - сказав Павло Клімкін. За його словами, російський міністр не готовий був обговорювати, де встановлювати зони безпеки, яким чином просуватися в плані забезпечення чіткого доступу для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

«Він запропонував залишити це на розгляд експертів Мінська і висловив готовність підтримувати тільки концептуально  деякі пропозиції ОБСЄ. Але нам потрібна комплексна безпека», - наголосив Павло Клімкін.

Разом з тим, на його думку упродовж майже п’ятигодинної дискусії міністрам четвірки вдалося достатньо детально обговорити ряд пропозицій ОБСЄ і з нашого боку дуже чітко представити наше бачення безпеки. «Наше бачення безпеки і в плані доступу і в плані доступу до кордону, як я казав наш триступеневий механізм, ну і звичайно гуманітарний трек: доступ до заручників, доступ до гуманітарних організацій і допомоги», - зазначив Павло Клімкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-