Закон про залучення громадськості до боротьби з корупцією відправили на

Закон про залучення громадськості до боротьби з корупцією відправили на "друге коло"

Укрінформ
Депутати не змогли подолати вето Президента та направили на доопрацювання в комітет, раніше ухвалений закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, Президент України наклав вето на закон №1165. Пропозицію подолати це вето підтримали 157 нардепів, з мінімально необхідних 300 голосів. Після цього народні обранці 238 голосами направили на доопрацювання в комітет зазначений закон.

Зокрема, закон №1165 запроваджував Інститут громадського обвинувачення у сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.

У свою чергу представник Президента у ВР Степан Кубів озвучив зауваження Президента до згаданого закону.

«Права, що надаються законом громадському обвинувачу (особі, яка безпосередньо є потерпілою від кримінального правопорушення, або якій стало відомо про вчинення стосовно інших осіб кримінального правопорушення), спричиняють ризики порушень Конституції і законів України, погіршення ситуації із дотриманням прав і свобод людини. Зокрема, громадський обвинувач наділяється широкими повноваженнями щодо збирання доказів, у тому числі за допомогою використання будь-яких технічних засобів», - сказав Кубів.

Він додав, що зібрані громадським обвинувачем докази визнаватимуться допустимими навіть, якщо вони отримані внаслідок істотного порушення прав та свобод людини.

«А до таких істотних порушень ст.87 Кримінального процесуального кодексу України відноситься, зокрема, здійснення процесуальних дій, які потребують попереднього дозволу суду, без такого дозволу або з порушенням його суттєвих умов; отримання доказів унаслідок катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність особи, поводження або погрози застосування такого поводження», - зазначив Кубів, цитуючи зауваження Президента.

Відтак голова Комітету з питань правового забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін висловив пропозицію направити закон на доопрацювання в комітет. Що й підтримали нардепи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-