Сергій Борзов: Ми повинні підтримати розвиток сталого тваринництва на Вінниччині

Сергій Борзов: Ми повинні підтримати розвиток сталого тваринництва на Вінниччині

Укрінформ

Вінницькі аграрії запроваджують практики сталого розвитку у тваринництві, це підвищує їхню економічну стійкість та адаптує їхню продукцію до вимог європейських ринків. Такі господарства потрібно підтримувати.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Стале тваринництво – це дуже важливо, тому що саме ця галузь є одною з ключових галузей сільського господарства. Вона забезпечує продовольчу безпеку країни, забезпечує сировиною переробну галузь та має значний експортний потенціал. Тваринництво виявилось більш стійким до економічних потрясінь, ніж рослинництво. Це пов’язано з тим, що тваринницька продукція має більш високу додану вартість і менш чутлива до змін цін на сировину. Ми маємо підтримати аграріїв, які розвивають тваринництво у складних умовах воєнного стану», - сказав Борзов.

За його словами, наявність ланцюжка виробництво сировини-власна переробка-готовий продукт забезпечує створення додаткової доданої вартості і дає можливість аграріям бути менш залежними від сезонних коливань цін на молоко.

«Прикладів господарювання за принципом сталого тваринництва на Вінниччині вже чимало. Причому, не тільки у молочному тваринництві, а й, скажімо, у свинарстві та вирощуванні кіз. Наприклад, ТОВ «Україна-О» із Каташина Гайсинського району займається розведенням великої рогатої худоби. Всього у господарстві утримується понад 700 голів ВРХ, з них понад 300 корів. Воно має потужності по переробці молокосировини і випускає її під власною торговою маркою, - «Вілла Мілк». Вони не тільки зарекомендували себе на ринку області, а продають свою продукцію і в столичних магазинах», - зазначив начальник ОВА.

Він зазначив, що стале тваринництво практикують і сімейні ферми, такі як ТОВ «Азорель» із Мухівець Вінницького району, які виробляють масло і сир, і великі молочнотоварні комплекси з потужною переробкою на кшталт АПНВП «Візит» с. Томашпіль Хмільницького району, де утримується понад тисячу корів.

Сергій Борзов вважає, що застосування господарствами зі сталим тваринництвом сучасних підходів до утримання сільськогосподарських тварин і сучасних технологій переробки сировини закладає підвалини для екпортних перспектив їхньої продукції.

«Скажімо, ціна на українське молоко як сировину нижча від середньоєвропейської десь на 20%. Тому в українській продукції зацікавлені не тільки в ЄС, але й інші країни. І в секторі великої рогатої худоби та молока ми вбачаємо суттєвий потенціал до збільшення виробництва, причому саме за рахунок сталого тваринництва, яке дозволяє забезпечити виробництво продукції, яка б відповідала нормам ЄС», - переконаний начальник ОВА.

Очільник регіону зазначив, що обласна і державна влада цілком усвідомлює роль аграрної галузі загалом і тваринницької зокрема в економіці країни під час воєнного стану.

«Ми маємо всебічно підтримати аграріїв, які розвивають тваринництво у складних умовах війни і забезпечують економічний тил продовольчу безпеку країни», - зазначив Сергій Борзов.

Матеріал розміщено згідно пункту 3 статті 9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996 та Закону України №2849-IX від 31.03.2023 та на підставі Договору.

п.3 ст.9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996: Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів, користувачів) щодо цих особи чи товару та який розповсюджується за грошову чи іншу винагороду, повинен ідентифікуватися як реклама з дотриманням вимог цього Закону з використанням слова "реклама".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-