«Допомога – це не про гроші, а про блага, які отримує громада»

«Допомога – це не про гроші, а про блага, які отримує громада»

Укрінформ

Сказав мер Миколаєва Олександр Сенкевич під час  вебінару «Відновлення міст, зруйнованих війною: досвід, виклики та можливості», організованого мережею захисту національних інтересів АНТС в рамках проєкту «Відновлюємо Україну разом», що фінансується Європейським Союзом.

З початку війни Миколаїв не отримав жодної копійки з допомоги партнерів. Замість грошей, місто відразу пропонує донорам обрати та  закупити необхідну техніку, матеріали, обладнання, або послуги  із списку, який міська влада заздалегідь підготувала по кожному окремому напрямку, що потребує відновлення чи відбудови. Це забезпечує прозоре отримання, прозоре використання і незалежне звітування про міжнародну допомогу. 

В рамках вебінару Юрій Бова, міський голова міста Тростянець, Георгій Єрко, в.о. селищного голови Бородянки та вже згаданий міський  голова Миколаєва поділилися із колегами «лайфхаками» відновлення міст та громад, зруйнованих під час повномасштабного вторгнення російських агресорів, та планування повоєнної відбудови. Пропонуємо вашій увазі найголовніші з них.

Порядок відновлення життєдіяльності в деокупованих містах та громадах:

  1. Розмінування та безпека (чим більше триває окупація, тим більше мін та закладок залишає ворог)
  2. Відновлення роботи міських служб.
  3. Фіксація збитків. Міська влада Тростянця, наприклад, встановила графік повуличного та поквартального обстеження всіх будівель та споруд, поінформувала про це жителів міста та власників та планомірно проводила відповідну роботу.

На етапі відбудови  учасники вебінару також радять  органам місцевого самоврядування:

  • розраховувати на власні сили, не чекаючи підтримки з державного бюджету. Застосовувати всі наявні особисті зв’язки та контакти з міжнародними організаціями, спонсорами, бізнесом та громадськими організаціями. На сьогодні громади мають всі можливості отримати доступ до міжнародної фінансової допомоги, за умови чіткого формулювання запитів та потреб та забезпечення прозорості та підзвітності.
  • застосовувати системний підхід та стратегічне мислення: не «латати дірки» чи ремонтувати застарілу радянську інфраструктуру, а сприйняти руйнування не лише, як біду, а як можливість переосмислити простір та територію громади, запровадити повну перебудову системи із застосуванням нових технологій та підходів. 
  • розробляти довгострокові плани розвитку громад з урахуванням вимог сучасності до безпеки, інклюзії, енергозбереження та незалежні від зміни влади чи особистості міського голови
  • забезпечити широке обговорення планів відбудови із мешканцями

Про налагодження міжнародних партнерств, унікальну можливість доступу до найкращого світового досвіду в містоплануванні та містобудуванні говорили учасники другої частини семінару: Тадді Тулуз (Франція), член НГО Stand with Ukraine , Олександра Ткаченко - координаторка проекту  Ukrainian Netherlands Urban Network та Олена Рибак, виконавча директорка  iC consulenten в Україні.  Вони підкреслили необхідність стратегічного мислення та довгострокового планування  для успішного налагодження міжнародних зв’язків і відновлення наших міст та громад на рівні визнаних міжнародних стандартів. Зокрема, йшлося про організацію обміну досвідом  із урбаністики та містопланування та навчання студентів та представників міських рад, підходи до створення майстер-планів розвитку міст, налагодження горизонтальних зв’язків між українськими та французькими громадами заради спільного планування майбутнього.

Запис вебінару можна знайти за посиланням

Матеріали вебінару та текстова версія тут

Проєкт ГО “Мережа захисту національних інтересів “АНТС” “Відновлюємо Україну разом” має на меті налагодження ефективних процесів взаємодії між усіма ключовими агентами Відновлення України: органами державної та місцевої влади, міжнародними донорами та партнерами, експертними та професійними спільнотами, представниками громадянського суспільства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-