День Незалежності України: «подарунки» від союзників та партнерів. Інфографіка

День Незалежності України: «подарунки» від союзників та партнерів. Інфографіка

Укрінформ

США

«Від імені всіх американців я вітаю народ України з Днем Незалежності. Сьогодні і кожного дня ми стоїмо поруч з українським народом, щоб проголосити, що темрява, яка керує автократією, не зрівняється з полум’ям свободи, яке освітлює душі вільних людей усюди», - заявив американський президент Джо Байден. 

Після чого – оголосив про новий, найбільший пакет військової допомоги для нашої держави на суму в $2,98 мільярда.

До цього пакету військової допомоги увійдуть:

  • шість систем протиповітряної оборони NASAMS.
  • 245 тисяч артилерійських снарядів калібру 155-мм;
  • 65 тисяч мінометних снарядів калібру 120-мм;
  • до 24 протиартилерійських РЛЗ;
  • безпілотники Puma та обладнання для БПЛА Scan Eagle;
  • системи боротьби з безпілотниками VAMPIRE;
  • ракетні системи з лазерним наведенням;
  • фінансування навчання, обслуговування та підтримки.

Крім того, Україна в День Незалежності отримала від США $3 мільярди до державного бюджету у формі безповоротного гранту.

Велика Британія

Британський прем’єр Борис Джонсон у своєму відеозверненні спершу привітав українців: «Я ніколи не сумнівався, що Україна переможе в цій боротьбі, бо жодна сила на землі не здолає патріотизму 44 мільйонів українців. І скільки б це не зайняло часу, Сполучене королівство стоятиме поряд з Україною і забезпечуватиме всі можливі військові, економічні та гуманітарні потреби. Одного дня Україна пройде через це випробування і здобуде історичну перемогу. І коли це момент прийде, а він прийде, ми у Британії будемо пишатися тим, що є друзями України. Слава Україні!» 

А згодом – Джонсон узяв та й прибув в українську столицю (уже втретє за ці півроку, - Ред.). І не з пустими руками, а з пакетом допомоги на понад 50 мільйонів фунтів стерлінгів, до якого увійдуть, зокрема, 850 мікродронів Black Hornet. Повідомляється, що ці дрони спеціально розроблені для використання в містах і селах і призначені для виявлення сил противника, що наближаються.

Крім того, Велика Британія готується надати Україні засоби для пошуку мін у прибережних водах — найближчими днями українські спеціалісти вчитимуться використовувати їх у Британії.

Іспанія та Румунія

Мадрид передав Україні повну батарею протиповітряної оборони (номенклатура не повідомляється, втім, раніше іспанські ЗМІ писали, що може йтися про ЗРК Shorad Aspide, - Ред.), 20 броньованих машин та 75 палет із боєприпасами для польової артилерії. А ще – 1000 тонн дизеля вартістю близько 2,5 млн євро, 30 тисяч комплектів зимової військової форми, 15,6 тисячі курток, 15 тисяч костюмів та кілька тисяч одиниць додаткового одягу. 

А Бухарест – десятки тисяч боєприпасів, сотні одиниць стрілецької зброї та запчастин для військового обладнання. 

Німеччина, Канада, Японія

23 серпня, під час другого саміту Кримської платформи, Олаф Шольц оголосив про новий пакет військової допомоги – це системи ППО (ймовірно, йдеться про ЗРК Iris-T), ракетні системи і тонни боєприпасів, які нададуть Україні Канада і Німеччина. 

Крім того, ФРН спільно із Японією надасть Україні 60 млн доларів на створення зерносховищ. А Канада – окремо – виділить 450 млн доларів у позиках українцям на закупівлю палива на зиму. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-