Роботи 12 українських молодих художників обрали для створення колекції принтованого одягу

Роботи 12 українських молодих художників обрали для створення колекції принтованого одягу

Укрінформ

Із 282 заявок від молодих митців із України та діаспори обрано 12 переможців конкурсу на створення нової колекції принтованого одягу від київського арт-бренду OVERALL. Проєкт «Вдягни українське мистецтво» стартував за підтримки Українського Культурного Фонду та представлятиметься на Ukrainian Fashion Week (UFW) вже у вересні.

Роботи переможців розмістять на одязі. Серед переможців, 5 київських митців: художники, які працюють у стилі абстрактного експресіонізму Анна Кострицька та Євген Лісняк, художниця під псевдонімом AVE працює у таких техніках, як: графіка, живопис, колаж, літографія, український стріт-арт художник та мураліст Dima FATUM та дизайнерка, художниця, реставраторка Аліна Луговська.

Серед переможців також одеський дует Франсуази Оз та Богдана Перевертуна, художник, фотограф, кліпмейкер і музикант зі Львова Лесь Панчишин та також львівська художниця Kinder Album, що у своїй творчості послідовно і рішуче ставить питання гендерної нерівності. Обрано у конкурсі також рівненську художницю, викладачку та популяризаторку українського етносу Інну Харчук. Серед переможців, які живуть на дві країни – Олександр Барболін (Ізраїль), Гриця Ерде (Німеччина) та Ніна Мурашкіна (Іспанія).

До конкурсного відбору митців, які беруть участь у проєкті від OVERALL долучилися директорка Департаменту культури Київської міської державної адміністрації Яна Барінова, український арт-дилер Ігор Абрамович, голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська, продюсер шоу ТВІЙ ДЕНЬ на телеканалі 1+1 Єгор Гордєєв, головна редакторка видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва, кураторка та засновниця агенції Tuasho Анна Авєтова та головна редакторка журнала VIVA! Іванна Слабошпицька.

«Департамент культури всебічно підтримує молодих українських художників, їх таланти і проєкти. Подібні ініціативи є прикладом правильної взаємодії брендів та художників, коли з митцями підписуються ліцензійні договори і в результаті автори отримуватимуть роялті за використання їхніх робіт», – сказала Яна Барінова, представляючи столичних переможців.

Наразі бренд OVERALL уже співпрацює з видатними українськими митцями Олександром Ройтбурдом, Василем Цаголовим, Миколою Маценко, Романом Мініним, Володимиром WaOne Манджосом та іншими. Після підписання договорів із переможцями конкурсу молодих митців команда бренду розпочне підготовку до модного показу, який відбудеться вже у вересні у рамках 49 сезону Ukrainian Fashion Week.

«Кожен сезон Ukrainian Fashion Week є унікальним. Цього разу з нами вперше трапиться OVERALL зі своїм шоу, зі своєю колекцією, яка напряму об’єднає мистецтво живопису, графіки і дизайнерське мистецтво створення одягу. Отже, коли ми кажемо, що культура має бути доступна людям, то, особисто я не уявляю собі більш легкого шляху до доступності, ніж коли ти можеш одягнути витвір мистецтва на себе», – каже голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська.

Детальніше про переможців, твори яких буде розміщено на комбінезонах Overall.

Київ: 

Анна Кострицька 

Київська художниця, що творить у стилі абстрактного експресіонізму та рішуче відносить себе до нового покоління митців. У техніці застосовує яскраві кольори та пастозні мазки, вміло вдається до створення рельєфних поверхонь та експериментує із текстурами своїх витворів.

Євген Лисняк 

Працює з естетикою абстрактного експресіонізму. Для нього абстракція виражає акт підсвідомої діяльності творця і дає змогу художнику розірвати межі між формою та сенсом. 

AVE

Художниця під псевдонімом AVE працює у таких техніках як графіка, живопис, колаж, літографія. Її граційні сюреалістичні роботи були представлені на багатьох групових виставках в Україні.

Dima FATUM 

Український стріт-арт художник та мураліст. Зазвичай він експерементує із сюрреалістичним та “подвійними” зображеннями (оптичними ілюзіями). Також він пропагує пост-графіті та абстрактний графічний стиль.

Аліна Луговська

Дизайнерка, художниця, реставраторка. Займається візуальним оформленням проектів, створенням логотипів, плакатів, листівок. Аліна, зокрема, працювала над дизайн-проектами для Lifecell, Milka, Staropramen, Oreo, Winston, Citroen, Peugeot, Tabletochki, Barni тощо.

Україна: 

Франсуаза Оз та Богдан Перевертун. Одеса. 

Одеський дует Франсуази Оз та Богдана Перевертуна у 2014 році заснував бренд керамічних прикрас «FRANCOISE OZ». Роботи Франсуази були десятки разів представлені у Музеї сучасного мистецтва Одеси, галереї Invogue, Zenko Gallery, Музеї історії Києва, галереї HudPromo, Інституті проблем сучасного мистецтва etc. Твори Богдана Перевертуна демонструвалися у численних галереях та музеях Києва та Одеси, а також у галереї “LeArti” у Римі. 

Лесь Панчишин. Львів

Художник, фотограф, кліпмейкер і музикант зі Львова. Він був учасником багатьох групових і персональних виставок як в Україні, так і в США, Німеччині, Австрії, Франції, Бельгії. Працював над концертними відео для груп «АнтитілА», «Піккардійська Терція», «Тартак», «Тінь Сонця», «Vivienne Mort». У 2020 році відкрив у Києві приватну художню галерею Les Panchyshyn Gallery.

Інна Харчук. Рівне

Рівненська художниця, викладачка та популяризаторка українського етносу. У своїх картинах досліджує трансформації образів через колористику та варіативні композиції. Реалізувала декілька персональних виставок.

Kinder Album. Львів

Львівська художниця Kinder Album у своїй творчості послідовно і рішуче ставить питання гендерної нерівності. Працює з живописом, фотографією, відео та інсталяцією. Свою графіку вона виконує фломастерами або олівцями на альбомних аркушах (звідси і псевдонім авторки — з нім. «Дитячий альбом»).

Живуть на дві країни: 

Олександр Барболін. Ізраїль 

За освітою є ландшафтним архітектором. Кілька років працював за фахом, створюючи проекти для міських просторів і приватних територій. Займатися аналоговими колажами почав в 2018-му році, пізніше звернувся до цифрового формату. Паралельно працює графічним дизайнером і розробляє обкладинки для книжок, айдентику і колажі для різних брендів.

Гриця Ерде. Німеччина

Використовує кабінетну портретну фотографію із застиглими позами та обличчями і за допомогою техніки колажу створює навколо персонажів альтернатиіні події і світи. Таким чином, виникають діджитал колажі, створені на основі відсканованих фотографій кінця ХІX - початку XX століття, розмальованих та оброблених у візуальному редакторі.

Поза віком: 

Ніна Мурашкіна. Іспанія

У своєму доробку розповідає історії про жінок. У проектах художниці часто з’являються автопортрети, оточені середньовічними мотивами, а міфологічне проходить обробку персонального осмислення й досвіду. Говорячи про інтонацію своїх робіт, Мурашкіна зауважує важливу роль іронії у поєднанні з тонкою естетикою. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-