Вчені порівняли кількість антитіл після вакцинації Pfizer та CoronaVac

Вчені порівняли кількість антитіл після вакцинації Pfizer та CoronaVac

Дослідження
Укрінформ
Проведене в Гонконзі дослідження серед медичних працівників із державних лікарень та приватних клінік показало, що у тих, хто отримав вакцину Pfizer, в середньому в 10 разів більше антитіл від коронавірусу, ніж у щеплених CoronaVac.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації медичного журналу The Lancet.

Майже 1,5 тисячах медиків отримали або вакцину на базі мРНК Pfizer/BioNTech, або інактивовану вірусну (клітину vero) вакцину Coronavac/Sinovac. У них брали зразки крові і оцінювали середній захист від коронавірусу (перед щепленням, перед другою дозою та за 21-35 днів після другої дози).

Читайте також: Після COVID-вакцинації можна мочити місце щеплення - МОЗ

Рівень антитіл до SARS-CoV-2 вимірювали за допомогою ферментного імуносорбентного аналізу ELISA, так званого сурогатного тесту нейтралізації вірусу sVNT, а також класичного культурального тесту PRNT, що оцінює здатність сироватки людини нейтралізувати вірус.

У досліджені представлені попередні результати лабораторних досліджень 93 учасників, 63 з яких були повністю вакциновані Pfizer, решта 30 учасників отримали обидві дози інактивованої вакцини. Вік учасників від 26 до 65 років.

За результатами дослідження, у щеплених вакциною Pfizer рівень антитіл істотно зріс як після першої, так і після другої дози. А у вакцинованих CoronaVac були низькі показники після першої дози та помірні - після другої.

Читайте також: У столичному центрі вакцинації почали щепити вакциною Pfizer людей віком 60+

Дослідники виявили, що у підгрупі з 12 осіб, які отримали вакцину Pfizer, середній рівень антитіл становить 269, тоді як у такого ж числа людей у підгрупі Sinovac, цей показник дорівнює 27.

Як зазначили вчені, в подальших дослідженнях вони планують вивчити альтернативні стратегії підвищення концентрації антитіл і клінічного захисту у реципієнтів, щеплених менш діючими вакцинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-