Після COVID-вакцинації можна мочити місце щеплення - МОЗ

Після COVID-вакцинації можна мочити місце щеплення - МОЗ

Інфографіка
Укрінформ
Перед проведенням щеплення від COVID-19 не потрібно проходити обстеження чи здавати аналізи, також немає обмежень для тренувань, фізичних навантажень, подорожей літаком.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у відповідях на поширені запитання щодо вакцинації, які оприлюднені Міністерством охорони здоров'я у Фейсбуці.

"Чи треба перед вакцинацією проти COVID-19 робити обстеження чи аналізи, як-от загальний аналіз сечі чи крові, або міряти тиск? - Ні, не треба у разі відсутності інших підстав поза вакцинацією. Зокрема, не потрібно робити ПЛР-тест чи аналіз на антитіла до COVID-19 перед чи після щеплення", - йдеться у питаннях/відповідях.

Також в МОЗ зауважили, що після щеплення можна подорожувати літаком.

"Медичні експерти вважають, що немає підстав для занепокоєння, що щеплення проти COVID-19 може вплинути на ризик виникнення тромбів під час повітряних подорожей", - повідомили в МОЗ.

Також після вакцинації можна приймати душ та мочити місце щеплення.

Стосовно фізичних навантажень після вакцинації, то у разі відсутності сильної реакції на щеплення, жодних обмежень для тренувань або фізичної активності немає.

Окрім цього, за інформацією МОЗ, наразі немає підстав вважати, що вживання помірних доз алкоголю впливає на ефективність щеплення від COVID-19.

Водночас у МОЗ наголошують, що великі дози спиртного пригнічують роботу імунної системи, що може послабити імунну відповідь організму.

Читайте також: У столичному центрі вакцинації почали щепити вакциною Pfizer людей віком 60+

Також у МОЗ нагадали, що зловживання міцними алкогольними напоями шкодить здоров'ю людини, незалежно від того, чи збирається вона вакцинуватися.

Окрім цього, за інформацією МОЗ, не повинен бути бар'єром для вакцинації проти COVID-19 режим чи склад харчування людини. Втім слід пам'ятати, зауважують у міністерстві, що у деяких людей "важка" жирна їжа може бути причиною болю у животі, нудоти чи блювання, що призведе до порушення самопочуття у післявакцинальний період.

Як повідомляв Укрінформ, загалом із початку кампанії з вакцинації проведено 3 899 890 щеплень. Вакциновано – 2 539 636 осіб, з них отримали першу дозу – 2 539 634 людини, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 1 360 256 осіб (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-