Проблеми громадян вирішуються швидше після звернення на урядову «гарячу лінію»

Проблеми громадян вирішуються швидше після звернення на урядову «гарячу лінію»

Укрінформ

Питання аграрної політики і земельних відносин не втрачають актуальності для громадян. Як оцінюють процес надання адміністративних послуг у сфері земельних відносин на місцях їх отримувачі, свідчать звернення на урядову «гарячу лінію». В Урядовому контактному центрі проаналізували звернення, які надходили на урядову «гарячу лінію» протягом минулого року  та з початку 2021 року.  

Так, упродовж 2020 року Урядовим контактним центром опрацьовано і зареєстровано через засоби телефонного зв’язку, у тому числі за допомогою спеціалізованих «гарячих ліній», а також через Інтернет близько 13 500 звернень стосовно земельних питань.  

Заявники здебільшого нарікали на проблеми із забезпеченням права громадян на отримання у власність або постійне користування земельних ділянок, у тому числі учасників АТО/ООС (зокрема з Одеської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей). 

Найгострішою проблемою у зверненнях, що надійшли з початку року, (3 651 проти 3 382 у IV кварталі 2020 року) і надалі залишається реалізація права на безоплатне отримання у власність земельних ділянок. Здебільшого зазначені питання порушували жителі Вінницької, Дніпропетровської, Полтавської, Кіровоградської та Хмельницької областей. Громадяни  привертають увагу органів влади до вирішення питання забезпечення права учасників бойових дій в зоні АТО/ООС на отримання земельної ділянки (переважно з Донецької, Дніпропетровської, Вінницької, Київської областей та м. Києва). 

Ось деякі приклади звернень.

Жителька Чечельницького району Вінницької області у грудні минулого року зателефонувала на урядову «гарячу лінію» та повідомила, що її син 2 липня 2020 року подав документи до Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» у м. Вінниця щодо отримання у власність земельної ділянки у Вінницькій області. Сама вона зверталася до Держгеокадастру в м. Вінниця, де, за її словами,  не надали чітких роз'яснень.

Заявниця просила посприяти у пришвидшенні розгляду документів щодо отримання земельної ділянки.

У відповіді Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 21.12.2020 року послалися на велике навантаження, у зв’язку з чим  клопотання було розглянуто та опрацьовано пізніше встановленого терміну виконання.

За підсумками розгляду Головним управлінням було підготовлено та зареєстровано наказ щодо надання дозволу на розробку документації від 18 грудня 2020  року.

Буває й так, що рішення про надання земельної ділянки сільською радою погоджено, а пізніше з’ясовується, що ділянка перебуває у користуванні іншого громадянина. Така ситуація сталася в родині мешканки Київської області. Зателефонувавши на урядову «гарячу лінію», вона повідомила, що наприкінці  2019 року сільська рада погодила рішення про надання земельної ділянки її сину – учаснику бойових дій (АТО) для будівництва та обслуговування жилого будинку в розмірі 0,25 га. Надалі з'ясувалося, що земельна ділянка з 2011 року  перебуває у користуванні іншої мешканки села.

Заявниця просила допомогти у наданні сину іншої вільної земельної ділянки для будівництва жилого будинку у селі, де вони разом проживають.    

У Переяслав-Хмельницькій районній державній адміністрації поінформували, що 23 жовтня 2020 року на сесії сільської ради було надано дозвіл на виготовлення проекту відведення земельної ділянки у власність сину заявниці – учаснику бойових дій (АТО).

На урядову «гарячу лінію» зателефонувала жителька Голованівського району Кіровоградської області та повідомила, що 10 листопада 2020 року  подала до Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області клопотання щодо виділення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства (ОСГ) в селі Новоукраїнського району як матері загиблого учасника бойових дій в Афганістані. Станом на 16 лютого 2021 року жодної відповіді не отримала. Заявниця просила допомогти у виділенні земельної ділянки для ведення ОСГ. 

У Головному управлінні Держгеокадастру у Кіровоградській області з питання надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства на території Новоукраїнського району Кіровоградської області повідомили, що видано наказ «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою» від 16 березня 2021 року.  

Жителька Старосинявського району Хмельницької області просила сприяння у виділенні земельної ділянки площею 2 га для ведення особистого селянського господарства. Документи до сільської ради вона подала ще навесні 2020 року, проте станом на 13 жовтня 2020 року питання не вирішено, хоча іншим громадянам земельні ділянки були надані.

Вже через 9 днів після звернення заявниці на урядову «гарячу лінію»,  селищною радою було прийнято рішення (від 22 жовтня 2020 р.) про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 1,35 га.

Мешканка Ічнянського району Чернігівської області майже два роки чекала на отримання земельної ділянки для ведення ОСГ. 

1 вересня 2020 року, зателефонувавши на урядову «гарячу лінію», попросила допомоги. За її словами, ще в лютому 2019 року вона зверталася до сільської ради, проте питання не вирішувалося.

За результатами розгляду звернення, в Ічнянській райдержадміністрації повідомили, що 25 вересня 2020 року заявниці було надано відповідь, у якій зазначалося про рішення п’ятдесят третьої сесії сьомого скликання Ічнянської міської ради щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою стосовно відведення земельної ділянки у власність. 

ДОВІДКОВО: Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 цілодобово та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» 1545 за допомогою відеодзвінків за webcall https://test.ukc.gov.ua/webrtc/test.html

Працюють: 

Урядова «гаряча лінія» для дзвінків із-за кордону (оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку) –  +38 (044) 284-19-15;

 «Гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців нової державної служби –  (044) 284-19-64;

«Гаряча лінія» для підприємців – 1648;

«Гаряча лінія» з питань освіти для мешканців тимчасово окупованих територій (оплата дзвінків з тимчасово окупованих територій за тарифами відповідного оператора зв’язку) – 0 800 504 425;

«Гаряча лінія» Державної митної служби України – 1548;

«Гаряча лінія» для консультації людей з інвалідністю –1539.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-