«Георг Фрідріх Гендель, 12 сонат для флейти і клавіру» Юрій Шутко/Юрій Кот

«Георг Фрідріх Гендель, 12 сонат для флейти і клавіру» Юрій Шутко/Юрій Кот

Укрінформ

13 жовтня у Національній філармонії України вперше в Україні у виконанні флейтиста Юрія Шутка та піаніста Юрія Кота звучатиме цикл із дванадцяти сонат класика епохи бароко Георга Фрідріха Генделя.

Цьогоріч виповнилося 260 років від дня смерті Георга Фрідріха Генделя. Сьогодні, мабуть, він більше відомий власними операми, але його камерно-інструментальна творчість не менш цікава. Так, Сонати для флейти вийшли друком 1731 року як перший опус. Але вони написані раніше й є вершиною виконавської майстерності для флейтистів. Можливо, що деякі з них були задумані і написані в Італії, а інші – в Ганновері та Лондоні. Адже, у 1706-1710 роки Гендель був в Італії, де познайомився із композиторами Арканджело Кореллі та Доменіко Скарлатті. Тут Гендель написав власні й тріо-сонати, й concerti grossi, в яких продовжує традиції Кореллі.

Флейтист Юрій Шутко відзначає, що «мелодійний характер флейтового письма, яскравість виразних засобів – це якості, які споріднюють сонати Генделя та Кореллі. Є і певна мелодійна схожість окремих тем. Так, тема Adagio g-moll'ної сонати близька знаменитій темі фолії Кореллі, а Larghetto із Четвертої сонати Генделя нагадує мелодійні звороти Largo Верачіні. Ці приклади свідчать про засвоєння Генделем інтонаційного ладу  сонат Кореллі, але в цілому сонати Генделя відрізняються від італійської сонати. Зокрема, в сонатах Генделя відсутнє звуження циклу до тричастинності, оскільки, вони переважно складаються із чотирьох частин. Але у тричастинних сонатах – швидкі частини обрамлюють повільну, п’яти і семичастинні нагадують сюїту з мелодійними та запальними танцями. У генделівських сонатах усі повільні частини, записані скорочено. Їх повинен розшифрувати сам виконавець… Це вимагає особливої майстерності.»

ГЕОРГ ФРІДРІХ ГЕНДЕЛЬ

12 сонат для флейти і клавіру

Перше виконання повного циклу в Україні

ЮРІЙ ШУТКО (флейта) 

ЮРІЙ КОТ (фортепіано)

Вартість квитків - 70-350 грн.

Квитки онлайн

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-