В Україні реалізують проект «Карпатська мережа регіонального розвитку»

В Україні реалізують проект «Карпатська мережа регіонального розвитку»

Укрінформ

В Україні реалізують проект «Карпатська мережа регіонального розвитку». Його ініціатором виступило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Сьогодні в Карпатах відбулося перше засідання наглядової ради проекту під головуванням віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка. До її складу входять також представники обласних державних адміністрацій, на території яких впроваджуватимуть проект - Львівської, Чернівецької, Закарпатської, Івано-Франківської та місцевого партнера – Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна».

«Карпатська мережа регіонального розвитку» є наймасштабнішим проектом за обсягом фінансування з державного бюджету в межах секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу. За словами Геннадія Зубка, запланований обсяг фінансування з державного бюджету у 2019 році – понад 44 млн грн. Загальна вартість проекту складає майже 50 млн грн. Це 7% від загального обсягу державної підтримки, яку виділено в межах першого конкурсу проектів секторальної бюджетної підтримки ЄС.

Унікальність проекту в тому, що він охоплює чотири області Карпатського макрорегіону, що робить його найбільшим за територією реалізації серед усіх проектів секторальної бюджетної підтримки ЄС. Він  поєднує в собі розвиток твердої та м’якої інфраструктури Карпат.

Протягом трьох років, а саме на такий термін розрахований проект, заплановано розробити Стратегію розвитку Українських Карпат; побудувати офіс Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка Сколівського району Львівської області; створити нову інституцію "Карпатський центр регіонального розвитку"; підготувати пропозиції щодо нормативно-правових актів, що регулюють регіональний розвиток Карпатського регіону. Також серед завдань - розробка та впровадження програм та проектів підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, проведення циклу тренінгів, навчань, стажувань у 4 областях та організація тематичних інформаційних заходів.

За словами Геннадія Зубка, важливим індикатором успішної роботи майбутнього "Карпатського центру регіонального розвитку" стане саме залучення якнайбільшої кількості громад зазначених областей до проекту і  впровадження прозорих конкурсних засад до проведення заходів.

Урядовець наголосив на актуальності вироблення цілісної позиції щодо розвитку Карпат, нагадавши, що Уряд затвердив раніше Концепцію розвитку гірських територій і зараз розробляє відповідний план заходів.

Окрему увагу наглядова рада приділила питанням співфінансування проекту «Карпатська мережа регіонального розвитку». За словами першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди, області-учасники проекту раніше задекларували 4,7 млн грн з місцевих бюджетів.

«На даний час ми не володіємо інформацією про обсяг запланованих видатків за рахунок місцевих бюджетів в межах проекту. Маю прохання до всіх його учасників надати Мінрегіону рішення відповідних органів місцевого самоврядування про співфінансування у 2019 році», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, п’яту частину всього бюджету проекту – 10 млн грн, складає підтримка ініціатив місцевих карпатських громад.

«Передбачається фінансування не менше 40 проектів, але пріоритети, на мій погляд, ми маємо визначити додатково. Адже така аргументація, як «недофінансування у рамках обласних програм та спільного інтересу для усього регіону» є недостатньою. Це потрібно зробити якнайшвидше для отримання можливості провести конкурс проектів у цьому році», - наголосив перший заступник міністра.

За рішенням наглядової ради, Асоціація “Єврорегіон Карпати – Україна” стала відповідальним виконавцем проведення моніторингу реалізації Проекту, дані якого щоквартально направлятиме Мінрегіону.

 Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-