Інститут ім. Юнуса Емре в Києві проведе захід із нагоди 100-річчя Турецької національної боротьби

Інститут ім. Юнуса Емре в Києві проведе захід із нагоди 100-річчя Турецької національної боротьби

Укрінформ

Після підписання Мудроської угоди про припинення вогню наприкінці Першої світової війни (30 жовтня 1918), держави-переможці намагаються окуповувати турецькі землі. Вони не дотримуються угоди і, користуючись тим, що турецька сторона дотримується умов, намагаються окупувати Туреччину з усіх боків. Втім, турецький народ, оточений сильним ворогом, не мав наміру прийняти такий хід подій. В Анатолії та Фракії збираються з’їзди, проходять протести проти окупації та готується основа для Національної боротьби. Відчувається потреба в головнокомандувачі, котрий об'єднав би Анатолійців, які твердо казали “ні” окупації.

13 листопада 1918 року, коли окупаційний флот прибув до Стамбулу та пришвартувався в Босфорі, Мустафа Кемаль Ататюрк сказав своєму помічнику Джевату Аббасу: «Як прибули – так і підуть». Він відчував душею любов Анатолії до свободи і вірив у це всім своїм серцем.

Рівно 100 років тому, 19 травня 1919 року головнокомандувач Мустафа Кемаль Ататюрк прибув до Самсуна і став на чолі героїчного народу. Відтоді Ататюрк, турецька армія й турецька нація стали одним цілим та поклали початок великій епосі героїзму. 29 жовтня 1923 року була заснована Республіка, а в історії Туреччини настала нова ера.

У 3-ому корпусі Київського національного лінгвістичного університету відбудеться захід Інституту імені Юнуса Емре в Києві, приурочений 100-річчю Турецької національної боротьби. Викладач факультету історії університету Акденіз, проф., д-р., Екрем Калан розповість про стан Туреччини до початку національної боротьби, а директор Інституту ім. Юнуса Емре в Києві, історик, д-р. Ендер Коркмаз — про період від прибуття Ататюрка до Самсуна й до проголошення Республіки.

Запрошуємо всіх бажаючих на захід.

Дата: 16 травня 2019, четвер

Час: 14.00

Місце: Конференц-зала 3 корпусу Київського національного лінгвістичного університету. (вул. Лабораторна 5/17)

Вхід вільний. Виступи відбудуться кількома мовами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-