На Вінниччині налагоджено чіткий механізм виплати субсидій «живими грошима»

На Вінниччині налагоджено чіткий механізм виплати субсидій «живими грошима»

Укрінформ

Прес-конференція щодо запровадження в області процесу монетизації субсидій відбулася сьогодні, 18 лютого, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Спікерами виступили представники відповідних структурних підрозділів ОДА, установ та відомств. Зокрема, директорка Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, начальник Головного управління Пенсійного Фонду України у Вінницькій області Олена Корчака, директор Вінницької дирекції Укрпошти Наталія Костюк та керівник обласної філії АТ «Ощадбанк» Юрій Боковий.

Розпочинаючи прес-конференцію, Наталя Заболотна повідомила, що 6 лютого поточного року Уряд за підтримки Президента України Петра Порошенка  ухвалив постанову, згідно з якою запроваджено систему виплати субсидій у готівковій формі.

«Нагадаю, що з 1 січня стартував перший етап монетизації житлових субсидій. Він стосується тих субсидіантів, яким призначено субсидії з 1 січня поточного року, субсидії їм надаються у грошовій безготівковій формі. Відтак, цим умовно «новим» субсидіантам в «Ощадбанку» відкриваються персональні облікові записи. Кошти з Держбюджету надає Мінсоцполітики на Ощадбанк, який «розщеплюватиме» ці кошти і здійснюватиме оплату житлово-комунальних послуг. Це перший етап монетизації у грошовій безготівковій формі», – зазначила Наталя Заболотна.

Натомість започаткований 6 лютого новий порядок – грошова готівкова форма, коли субсидія надходить безпосередньо громадянам «живими грошима». Він стосується тих осіб, кому субсидія призначена з жовтня по грудень 2018 року, так званих «старі» субсидіантів.

Як зауважила Наталя Заболотна, наразі апробується два різних варіанти виплати житлових субсидій, аби напрацювати з часом єдиний механізм. За результатами опалювального сезону зекономлені кошти можна буде використовувати на свій розсуд.

За роз’ясненнями щодо призначення субсидій мешканці повинні звертатися до управлінь праці і соціального захисту населення районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення.

«Сьогодні на Вінниччині субсидії отримують майже 255 тисяч домогосподарств, що становить 41% від загальної кількості. Монетизація у грошовій безготівковій формі стосується так званих «нових» субсидіантів, яких в області сьогодні нараховується 3546 осіб, і, відповідно, понад 180 тисяч домогосподарств отримуватимуть субсидії у грошовій готівковій формі», – зазначила Наталя Заболотна.

Вона також зауважила, що існує два шляхи отримання коштів – якщо одержувач субсидії є пенсіонером, то кошти надійдуть через Пенсійний фонд, якщо ні – через «Ощадний банк».

Інформацію щодо виплати субсидій в готівковій формі пенсіонерам повідомила Олена Корчака. Вона зауважила, що з 1 березня 2019 року за рішенням Уряду монетизовані житлові субсидії пенсіонерам будуть виплачуватись органами Пенсійного фонду України.

Очільниця обласного Пенсійного фонду підкреслила, що на Вінниччині з майже 482 тисяч пенсіонерів субсидію отримують 129 тис. тобто 27,3%. Пенсію через Укрпошту отримують 95,8 тис.осіб, тобто 74,2% (в той час, коли через банк – 33,2 тис. осіб тобто 25,8%).

«Пенсіонерам-субсидіантам, які отримують пенсію через банки, кошти будуть перераховуватись на їх пенсійні рахунки в банківських установах, де вони обслуговуються згідно договору. Пенсіонерам, які отримують пенсійні виплати через підприємства поштового зв’язку АТ «Укрпошта», кошти виплачуватимуться готівкою через виплатні об’єкти національного оператора поштового зв’язку», – зазначила Олена Корчака. Відтак, період здійснення виплати монетизованих субсидій буде синхронізовано з датами виплати пенсій. Тобто кожен пенсіонер-одержувач субсидії отримає гроші у встановлену за графіком виплати пенсії дату впродовж виплатного періоду (з 4 по 25 число місяця). 

Олена Корчака звернула увагу представників ЗМІ на те, що для отримання монетизованих субсидій пенсіонерам Вінниччини не потрібно надавати додаткові документи до територіальних управлінь Пенсійного фонду області. Відтак, виплата житлових субсидій органами Пенсійного фонду області буде здійснюватись на підставі визначених структурними підрозділами органів соціального захисту населення даних про суми монетизованих субсидій пенсіонерів. З усіх питань, пов’язаних із визначенням права на субсидію або її розмір, потрібно звертатись до відповідного органу соцзахисту. 

«Укрпошта» готова, як завжди, вчасно і якісно доставляти субсидії та пенсії», – запевнила, у свою чергу, Наталя Костюк. Вона також додала, що Вінниччина має певну специфіку – велику кількість сільського населення, і суттєвим «плюсом» є те, що через «Укрпошту» пенсіонер-субсидіант отримує ці кошти безпосередньо додому. – Щойно «Укрпошта» отримуватиме відомості і кошти на рахунках, відбуватиметься своєчасна доставка цих коштів. Затримок ні в будні, ні у вихідні та святкові дні не буде». 

Як зауважив, відповідаючи на запитання журналістів, Юрій Боковий, 1 січня 2019 року кошти, передбачені в державному бюджеті для виплати субсидії субсидіантам, яким субсидії призначено з 1 счня 2019 року, перераховуються до Ощадбанку.

«Банк здійснюватиме персоніфікований облік одержувачів субсидії та коштів, які надходять для виплати, у розрізі кожного субсидіанта. На підставі реєстрів нарахованих сум платежів за спожиті комунальні послуги, які банк отримає від постачальників комунальних послуг, Ощадбанк здійснюватиме переказ коштів, що надійшли для виплати субсидій, на рахунки постачальників комунальних послуг», – зазначив керівник обласної філії «Ощадбанку».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-