Каскади і консонанси: Євген Громов (фортепіано)

Каскади і консонанси: Євген Громов (фортепіано)

Укрінформ

27 січня у Національній філармонії прозвучить український авангард 60-х.

«Каскади і консонанси» – так називається сольна програма київського піаніста Євгена Громова, в рамках якої уперше в Києві прозвучать твори для фортепіано нині 80-річного українського композитора-шістдесятника Володимира Губи і живого класика литовської музики, 81-річного Йонаса Освальдаса Балакаускаса.

Володимир Губа, як і Освальдас Балакаускас навчалися у Київській консерваторії у класі композиції Бориса Лятошинського. На формування світогляду і творчого почерку обох митців значний вплив мав київський авангард 1960-х, осередок якого становила неформальна група композиторів, учнів професора Лятошинського. Саме на цей період випадає знайомство і поглиблене вивчення як Губою, так і Балакаускасом творів представників нововіденської композиторської школи, а також музики Карлгайнца Штокхаузена, П'єра Булєза, Яніса Ксенакіса.

Пізніше Балакаускас дещо відійшов від авангарду, як і більшість його колег. На даному етапі працює на межі певного серіалізму та діатоніки. Губа ж переважно писав «у стіл», левова частка його авангардних опусів 60-70-х ніколи не звучала, натомість композитор свого часу зробив кар’єру кінокомпозитора – створив музику до понад ста фільмів, багато із яких вважаються шедеврами українського кінематографу («Та, що входить в море», «Захар Беркут», «Камінний хрест», «Олеся» та ін.).

У програмі сольного концерту Євгена Громова прозвучать три світові та дві українські прем’єри.

Із передмовою до концерту у фойє філармонії (початок о 18.30) виступить композитор, музикознавець Олексій Войтенко.

Квитки продаються у касі філармонії -(044) 278-16-97,

в театральних касах м.Києва та онлайн:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-