Квартира в новобудові: в розстрочку або в кредит?

Квартира в новобудові: в розстрочку або в кредит?

Укрінформ

Квартири від забудовника в Києві завжди користувалися підвищеним попитом, докладніше тут, як вигідний варіант придбання власного житла. Однак далеко не всі українці в стані одномоментно заплатити таку значну суму. На сьогоднішній день можливо два способи вирішення проблеми - купити квартиру в кредит або ж домовитися про надання тривалої розстрочки забудовником. Як іпотека, так і розстрочка має свої переваги і недоліки. Ця два принципово різних способу вишукування коштів на придбання житла, що відрізняються суб'єктним складом і юридичною процедурою. Так, оформлення розстрочки передбачає укладення угоди між забудовником і покупцем. Для отримання квартири в кредит в Києві або будь-якому іншому місті необхідна участь трьох сторін: потенційного покупця, забудовника та фінансової установи (в більшості випадків їм виступає банк).

Квартира в кредит

Згідно з даними Нацбанку, в 2018 році спостерігалося стрімке зростання темпів іпотечного кредитування. Отримання житла в кредит передбачає два етапи даного процесу. На першому етапі здійснюється підписання кредитної угоди з фінансовою установою і потенційний покупець отримує кошти на квартиру. На другому етапі укладається договір іпотеки, завдяки якому придбана квартира виступає у вигляді гарантії виконання кредитних зобов'язань.

• Переваги. Співпраця з банком уможливлює купити квартиру від забудовника в кредит, навіть якщо ви маєте в своєму розпорядженні відносно скромною сумою для початкового внеску. Програма кредитування складається на тривалий термін (від 12 місяців до 20-30 років), що мінімізує щомісячну фінансове навантаження на сімейний бюджет. Це зручне рішення для багатьох українських сімей, які не в змозі відразу оплатити вартість житла. Якщо розмір загального сімейного доходу становить досить скромну цифру, можливість взяти квартиру в іпотеку досить сумнівна. Однак банк може видати частину необхідної суми. Далеко не у всіх банках обов'язковою умовою виступає володіння заставним майном. Володіння автомобілем, дачею чи земельною ділянкою в хорошому районі істотно підвищує шанси на отримання позики. До того ж при дотриманні цієї умови розмір початкового мінімального внеску може бути істотно знижений (наприклад, з 30% до 10%).

           Банк безпосередньо зацікавлений в безпеці угоди, тому приділяє пильну увагу перевірці благонадійності забудовників. Кредитний договір складається досвідченими юристами, із зафіксованою підсумкової вартістю житла. При оформленні новобудови в кредит в договорі також прописується процентна ставка, вартість послуг посередників, всі належні збори і комісії.

• Недоліки. Одним з істотних перешкод при отриманні довгоочікуваного житла є досить жорсткі вимоги банків до позичальників. Пакет документів для отримання кредиту досить великий, а їх збір займе багато часу. До перелику необхідної документації входять: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб і документ про наявність (відсутність) дітей, документальні підтвердження наявного в розпорядженні майна (із зазначенням обтяжень), довідка про офіційні доходи за останні півроку. Необхідно також надання фінансових та реєстраційних документів забудовника і ряд інших паперів. Іпотека в Україні пов'язана з досить тривалим очікуванням рішення банку, адже перевірка документів може зайняти кілька місяців. При цьому кількість відмов у отриманні позики залишається порівняно високим. В кінцевому підсумку позичальник переплачує досить солідну суму, за рахунок процентних ставок і різних штрафних санкцій. До додаткових платежів відноситься одноразовий комісійний збір за кредитом (1,5-5%) і щорічна страховка життя позичальника. Список забудовників, з якими працює певний банк, обмежений.

• Особливості. Сьогодні на ринці іпотечних послуг представлено понад 20 українських банків, серед яких: Ощадбанк, Приватбанк, банк Південний, Кредобанк, Credit Agricole, ТАСкомбанк, БТА Банк, Укргазбанк, банк АРКАДА і інші. Розмір першого внеску в різних банках може істотно варіюватися, від 10% (із заставним майном) до 60%. Як предмет іпотеки може виступати майнове право на незавершений об'єкт будівництва. Квартира в іпотеку особливо вигідна за умови дії партнерських програм, учасниками яких одночасно є банки і забудовники. При цьому для покупців діють знижені ставки. Так, замість традиційних 18-14% в рік процентна ставка може бути знижена від 15% до 5%. Для того, щоб купити квартиру в кредит в Києві, потенційному позичальникові необхідно відповідати цілому ряду умов. По-перше, це наявність хорошої кредитної історії і офіційного доходу. Розрахунок максимальної суми кредиту проводиться за принципом «розмір щомісячного платежу повинен бути не більше 50% доходу сім'ї в місяць». Кредит надається особам, вік яких становить 19-60 років. Важливу роль при ухваленні рішення про видачу позики відіграє наявність у позичальника додаткової нерухомості, автомобіля або інших цінних активів. Деякі банки висувають додаткові індивідуальні вимоги - наявність певного трудового стажу, побажання до подружнього стану і ділової репутації. Найбільш оптимальним рішенням стане погашення кредиту під час пільгового періоду, так як в цей час процентні ставки відрізняються найбільшою лояльністю.

Квартира в розстрочку

За оцінками експертів, розстрочка є більш простим і економічно вигідним алгоритмом придбання житла. В укладанні угоди беруть участь тільки дві сторони - компанія-забудовник і покупець. Висока конкуренція мотивує столичні будівельні компанії на вироблення максимально привабливих умов співпраці з клієнтами. Це стосується як формування пакету необхідної документації, так і помірних процентних ставок.

• Переваги. Незаперечною перевагою даного виду придбання житла є юридична простота. При оформленні угоди полягає всього лише один договір, з усіма необхідними умовами. Документ необхідно нотаріально завірити, виплативши всі належні мита. При отриманні житла в кредит в банку потрібно також посвідчення договору іпотеки (що передбачає додаткові фінансові витрати). Процес оформлення житлової нерухомості в розстрочку відбувається набагато швидше і вигідно відрізняється оптимальними термінами. Завдяки лояльному ставленню забудовників до потенційних покупців, відсоток схвалення заявок тут набагато вище в порівнянні з банківськими установами. Вам буде необхідно надати мінімальний пакет документації. Саме тому квартири в розстрочку в Києві стають все більш затребуваними. Більшість забудовників не вимагають надання підтвердження офіційного джерела доходу і довідку з місця роботи про заробітну плату. З огляду на непросту ситуацію на ринці праці України, подібний підхід відкриває широкі перспективи для багатьох сімей. У порівнянні з іпотекою процентні ставки по розстрочці набагато менше, що істотно мінімізує підсумкову вартість житла. Сьогодні можна знайти житло в розстрочку в Києві з процентною ставкою від 1-5%. У більшості ж випадків при розстрочці відсотки взагалі не нараховуються. При цьому варто враховувати, що вартість 1 м² не є фіксованою. Таким чином, інвестор сплачує «залишилася» площа за поточною вартістю від компанії-забудовника. Для людей, готових до досить істотним щомісячним внескам, кінцева вартість квартири виявиться набагато нижче. На відміну від банків, забудовники не стягують одноразових комісій (що також сприяє економії фінансів клієнта).

• Недоліки. Одним з неприємних нюансів є значний розмір першого внеску. Залежно від компанії-забудовника і стану будівельного об'єкта, розмір даного показника варіюється в межах 20-60% від кінцевої вартості квартири. Для багатьох інвесторів дана умова є інтенсивної фінансовим навантаженням. У порівнянні з іпотекою квартира в розстрочку від забудовника оформляється на більш короткий термін. Це істотно впливає на розмір щомісячних платежів, однак з іншого боку мінімізує підсумкову вартість житла. Деякі забудовники обчислюють вартість неоплачених квадратних метрів в доларах, що виступає певним ризиком в умовах нестабільності вітчизняної економіки. Окремі кредитори висувають до покупців жорсткі заборони на проведення ремонту або здачі в оренду до повного погашення розстрочки.

При придбанні житла в новобудовах вся відповідальність з пошуку надійного будівельної компанії лягає на плечі самого клієнта. Всім відомі випадки обману інвесторів і резонансні публікації в ЗМІ. Для того, щоб вигідно і безпечно купити квартиру від забудовника в Києві, слід проявити максимум пильності. Експерти рекомендують уважно вивчити репутацію забудовника, виїхати на об'єкт і особисто переконатися в реальності будівництва, дізнатися про те, скільки об'єктів уже було успішно здано в експлуатацію. Сьогодні рейтинг забудовників Києва очолюють такі компанії, як Ковальська нерухомість - build.kovalska.com, УКРБУД - ub.com.ua, компанії BUd development - www.bud.com.ua, Perfect Group - perfect-group.ua і Royal-House - royal-house.com.ua і інші багаторічні фігуранти ринку. Це відомі компанії, які успішно працюють на ринку 15-25 років, які гідні довіри і можуть бути рекомендовані до співпраці.

• Особливості. Сьогодні новобудови в розстрочку в Києві можна оформити двома способами: короткострокових і довгострокових. При короткостроковій розстрочення інвестор повинен внести всю необхідну суму до здачі житлового об'єкта в експлуатацію. Довгострокова розстрочка передбачає виплату коштів від 1 року до 10 років. Розмір процентної ставки при даному виді розстрочки в середньому становить близько 10% в рік. За своїм бажанням і згодою забудовника клієнт може вибрати найбільш комфортний графік внесення платежів - щоквартальний або щомісячний. Забудовники зацікавлені у своєчасній оплаті і відсутності заборгованості, тому намагаються розробити максимально комфортні умови для своїх клієнтів. Підтвердженням надійності і сумлінності забудовника є наявність у нього відповідних дозвільних документів: ліцензії Міністерства будівництва на даний вид діяльності (термін дії якого «покриває» дату закінчення будівництва), правовстановлюючі документи на земельну ділянку для будівництва (власність або оренда). Повинні бути присутніми також містобудівні умови, декларація про початок будівництва або відповідний дозвіл (залежить від категорії складності об'єкта), проектна документація.

         З кожним роком все більше потенційних киян приймають рішення купити квартиру в розстрочку від забудовника. Київ - місто великих перспектив і вражаючих фінансових можливостей. Згідно зі статистикою, саме в столиці середній розмір щомісячного доходу є одним з найбільш високих. Саме тому розстрочка від забудовника є найбільш вигідним відповіддю на «квартирне питання». Тим же, хто має стабільний, але порівняно невеликий прибуток, слід звернути увагу на іпотеку. Інтенсивна конкуренція з кожним роком спонукає всіх учасників ринку нерухомості (як банківські організації, так і забудовників) пропонувати клієнтам найбільш вигідні фінансові альтернативи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-