На Вінниччині обговорили нові напрямки роботи у соціальній сфері

На Вінниччині обговорили нові напрямки роботи у соціальній сфері

Укрінформ
У вівторок,11 грудня у Вінниці на базі Обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку пройшло виїзне розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради. Його учасники обговорили питання «Про стан обслуговування мешканців області в частині надання соціальної допомоги і послуг та хід виконання Комплексної цільової програми соціального захисту населення Вінницької області на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням 7 сесії обласної Ради 7 скликання від 30 червня 2016 року № 124».

  Зібрання відбулося під керівництвом голови обласної Ради Анатолія Олійника, а також за участі заступника голови обласної Ради Ігоря Хміля, заступника голови облдержадміністрації, депутата обласної Ради Олександра Крученюка, директорів департаментів облдержадміністрації, голови Громадської ради при обласній Раді, керівника Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, голів райдержадміністрацій, голів постійних комісій обласної Ради, членів постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення, керівників територіальних центрів соціального обслуговування, представників засобів масової інформації.

«Важливим є те, що сьогодні у всіх нас є воля та прагнення поетапно здійснювати заходи, аби мати відповідні стандарти в наданні соціальних послуг, адже саме рівень цивілізованості та рівень міцності держави залежить від якості надання своєму громадянину комплексу послуг, – сказав Анатолій Олійник. – У Вінницькій області поступово вдосконалюється система надання соціальних послуг населенню. В системі соціального захисту області станом на 1 жовтня 2018 рік функціонує 8 будинків-інтернатів, обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку. В них проживає 1 813 вихованців та підопічних. Крім того, в області надають соціальні послуги обласний комплексний центр надання соціальних послуг, 35 територіальних центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), в складі яких діє більше 100 структурних підрозділів, зокрема, 24 стаціонарних відділення для постійного проживання».

  Про стан обслуговування мешканців області в частині надання соціальної допомоги і послуг та хід виконання Комплексної цільової програми соціального захисту населення Вінницької області на 2016-2018 роки інформувала директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна. 

«Комплексна програма насамперед спрямована на надання соціального захисту та надання допомоги особам з інвалідністю, особам похилого віку, окремими категоріям, – зазначила під час виступу Наталя Михайлівна. – Програма допомагає систематизувати, узагальнити та створити нові напрями роботи в соціальній сфері, місця утримання підопічних мають бути місцем комфортного проживання. Соціальний захист – комплексний і на обласному рівні має кілька складових, одна із них це забезпечення державних соціальних адресних допомог. В області налагоджена система своєчасного забезпечення надання житлових субсидій громадянам, здійснено їхню монетизацію. Станом на зараз субсидію вже отримують майже 33,5% домогосподарств, це близько 202 тисяч домогосподарств Вінницької області, але процес призначення субсидій ще незавершений». 

За її словами, Комплексна програма позитивно впливає на соціально-економічний розвиток регіону. Зокрема, моніторинг соціально-економічного розвитку регіонів, який проводиться шляхом здійснення розрахунків рейтингової оцінки (ранжування) регіонів за напрямом «Рівень охоплення соціальними послугами осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, територіальними центрами соціального обслуговування, відсотків до загальної кількості таких осіб», є тому підтвердженням. Адже спостерігається позитивна динаміка збільшення відсотка осіб, охоплених соціальними послугами в залежності від потреби: 2015 рік – 59%, 2016 – 82%, 2017 – 91%. У 2018 році цей показник за попередніми прогнозами має становити більше 92%. 
Основне завдання системи соціального захисту населення – створення дієвої системи для активної й змістовної життєдіяльності людей поважного віку, аби якомога пізніше вони потребували постійної сторонньої допомоги. Соціальні послуги стаціонарного догляду вважаються одними з найдорожчих. Обласна програма є дієвою, тому виконавцем будуть підготовлені пропозиції щодо доцільності її продовження з урахування нових заходів і завдань. 
Учасники Координаційної ради ознайомилися  з виконанням програми на прикладі роботи Обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, -  оглянули відділення, лікувальні кабінети, кімнати з фізичної реабілітації, для занять з соціально-побутової та психологічної реабілітації, перукарню, спортивну залу, музей, бібліотеку. В пансіонаті проживають люди похилого віку, ветерани та інваліди, які потребують стороннього догляду. Наразі у закладі перебуває понад 230 осіб, 130 з яких – важкохворі, прикуті до ліжка.
Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку є стаціонарною соціально-медичною установою загального типу для постійного проживання. Це – комунальна установа обласної Ради, підпорядкована Департаменту соціальної і молодіжної політики облдержадміністрації. 
«Прийнято рішення провести Координаційну раду на базі цього пансіонату, адже, по-перше, в результаті конкурсу два роки тому призначили керівника закладу Сергія Якубовського, тож нам варто було побачити результати його роботи. По-друге, в соціальній сфері нам є над чим працювати. Вирішення проблем людей, які потребують допомоги – це спільні заходи державної політики і обласних програм», – зазначив голова обласної Ради Анатолій Олійник.
«Цього року ми розробили проектно-кошторисну документацію на гідрованни та кедрові бочки, – сказав директор КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» Сергій Якубовський. – Термін роботи виконання – три місяці. Вартість нашого проекту – 1 млн 500 грн. Плануємо завершити ремонтні роботи на п’ятому поверсі у другому блоці. Це буде заміна повністю всього устаткування та капітальний ремонт. Це коштуватиме 25 млн грн. З 1980 року не було гідного фінансування закладу, тому в нас ще багато роботи. Наступного року розробимо проектно-кошторисну документацію на повне переобладнання харчоблоку для забезпечення наших підопічних якісним харчуванням, також на ремонт у наших пральнях та на утеплення фасаду».
Підопічні закладу забезпечені якісним чотириразовим харчуванням, кожен може обрати стави з меню за своїми вподобаннями або залежно від дієти.
Окрім того, в установі функціонує карантинне відділення, ізолятор, кімнати для занять з соціально-побутової та психологічної реабілітації, масажний кабінет, перукарня, спортивна зала, кабінети з фізичної реабілітації, ритуальне приміщення. Цього року запрацював кабінет аромотерапії, соляна кімната. Для фізкультурно-спортивної реабілітації облаштовано літній спортивний майданчик, тренажерна зала з тренажерами та тенісним столом.
  Для організації дозвілля людей похилого віку та інвалідів, що проживають у пансіонаті, постійно триває співпраця з місцевими органами охорони здоров’я, культури, громадськими організаціями. Регулярно проводяться лекції на медичні, соціальні та просвітницькі теми за участю працівників управління соціального захисту населення, лікарів пансіонату та лікувальних закладів міста та області. Студенти перед святами проводять майстер-класи для підопічних пансіонату.
« В цьому закладі реалізовується система навчання протягом життя, – зазначила директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна. – Найголовніше, ми повинні змінити підхід в інтернатних закладах від місця утримання, де людина харчується, ночує і чекає кінця свого часу, до місця проживання – змістовного, якісного із комфортним дозвіллям» .
Результатом Координаційної ради стало прийняття рішення «Про стан обслуговування мешканців області в частині надання соціальної допомоги і послуг та хід виконання Комплексної цільової програми соціального захисту населення Вінницької області на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням 7 сесії обласної Ради 7 скликання від 30 червня 2016 року № 124», а також, враховуючи пропозиції та зауваження членів ради, було прийнято рішення сформувати звернення від членів Координаційної ради до голів ОТГ щодо належної реалізації державної політики в сфері соціального захисту.
Антоніна Мніх, ВІННИЦЯ. 12 грудня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-