Громадян цікавлять питання утворення об’єднаних територіальних громад

Громадян цікавлять питання утворення об’єднаних територіальних громад

Укрінформ
Про зацікавленість громадян у створенні об’єднаних територіальних громад свідчать звернення на урядову «гарячу лінію»

Стартом важливої для України реформи, яка нині більш відома як децентралізація, стала Концепція реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, ухвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 року №333-р.

Уже 2015-го, за менш як півроку, було створено 159 об'єднаних територіальних громад, а 2016-го до них долучилося ще 198. Сьогодні вони зробили поступ у своєму економічному і соціальному розвитку, та стали натхненниками для тих громад, що створювалися пізніше. Отже, всього в Україні маємо 705 об’єднаних територіальних громад.

Відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, а також добровільного приєднання до діючих об’єднаних територіальних громад, регулює Закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад», прийнятий Верховною Радою України 5 лютого 2015 року. Відповідно до Закону об’єднана територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто, є міською територіальною громадою, центром якої визначено селище, – селищною, центром якої визначено село, – сільською. Адміністративним центром об’єднаної територіальної громади визначається населений пункт (село, селище, місто), що має розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території об’єднаної територіальної громади.

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, перспективні плани формування територій громад, затверджені Урядом, покривають 76% території країни. У регіонах і громадах відбуваються процеси, спрямовані на розвиток територій. У багатьох містах і селах будують чи ремонтують дитсадки, школи, медичні заклади, центри надання адміністративних послуг та іншу соціальну інфраструктуру. Експерти вважають, що децентралізація показала успішність перших етапів впровадження, що має бути використано для успішності інших реформ, які запроваджуються в Україні.

Про зацікавленість громадян у створенні об’єднаних територіальних громад (ОТГ) свідчать звернення громадян на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2018 року з питань створення та діяльності ОТГ надійшла майже сотня таких звернень, в основному від заявників з Дніпропетровської, Вінницької, Київської та Львівської областей.

Передусім громадян цікавили питання порядку утворення, приєднання до діючих та функціонування ОТГ, зокрема роз’яснення щодо рішень сільських рад, порядку подання документів про наміри створення ОТГ, проведення виборів депутатів та голови ОТГ, взаємодії ОТГ з органами виконавчої влади, щодо питань земельних відносин, діяльності та державної підтримки ОТГ тощо.

Так, з питань надання інформації щодо фінансової державної підтримки при утворенні ОТГ звернувся житель смт Вороновиця Вінницької області. У Департаменті міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької облдержадміністрації заявнику повідомили, що Вороновицькій селищній ОТГ у 2017 році направлено з державного бюджету субвенцію на формування інфраструктури в розмірі 1 202,5 тис. грн.

Жителька Гадяцького району Полтавської області звернулася на урядову «гарячу лінію» з проханням сприяти у винесенні рішення про приєднання с. Малі Будища до м. Гадяч. Заявниця аргументує це тим, що с. Малі Будища знаходиться на околиці міста, тож мешканці села обслуговуються в лікарнях, працюють, а діти відвідують школи та садочки в м. Гадяч.

У Гадяцькій міській раді надали роз’яснення, що відповідно до ст.5 Закону України «Про добровільне  об’єднання територіальних громад» ініціювати добровільне приєднання с. Малі Будища Сарівської сільської ради Галицького району до Галицької міської об’єднаної територіальної громади Галицька міська рада не може. Натомість ініціатором добровільного приєднання може бути: сільський голова; не менше третини депутатів від загального складу сільської ради; члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи; орган самоорганізації населення відповідної території (за умови представлення ними інтересів не менше третини членів відповідної територіальної громади). Водночас, ініціювання від Сарівської сільської ради про приєднання її до об’єднаної територіальної громади м. Гадяч не надходило.

Житель Надвірнянського району Івано-Франківської області, який потребує госпіталізації, звернувся з проханням прискорити укладення відповідних договорів Делятинською об'єднаною територіальною громадою для забезпечення малозабезпечених громадян ОТГ можливістю госпіталізації та безкоштовного лікування у медичних закладах. У Департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації, розглянувши звернення, рекомендували заявнику прибути для проведення консультативного огляду з приводу наявного захворювання для вирішення питання щодо можливості проведення оперативного лікування в умовах Івано-Франківської обласної клінічної лікарні за бюджетні кошти.

За період з 3 по 9 серпня 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 24 тисячі 637 звернень, з них по телефону - 23449, через Інтернет - 1188.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-