Цеглу якої марки вибрати для будівництва дачі?

Цеглу якої марки вибрати для будівництва дачі?

Укрінформ

Який дачний будинок ви хочете? Може, це буде одноповерховий затишний котедж з горищем і скатної покрівлею. А може, це буде триповерхова вілла на березі моря.

Насправді, від висоти будівлі безпосередньо залежить вибір марки цегли. Чим вище марка, тим вищий будинок можна з неї побудувати.

Вибираємо марку цегли:

Рядова цегла (керамічна або силікатна, це поки не важливо) ділиться на кілька видів залежно від марки:

1.         М-75;

2.         М-100;

3.         М-125;

4.         М-150;

5.         М-175;

6.         М-200.

Кожна марка означає навантаження на стиск, яку витримує цегла до тих пір, поки не трісне. Цегла М-100 витримає навантаження 100 кілограм на сантиметр квадратний поверхні.

Цеглу М-200 ще називають пічною. За рахунок своєї високої міцності і низької пористості вона дійсно використовується для будівництва садових печей або камінів. Для дачі це непоганий варіант. Але ціна на цеглу М-200 на 60-78% вища, ніж на цеглу М-100. Так що це вже питання доцільності. Чи потрібно витрачати стільки грошей, щоб побудувати простий двоповерховий заміський будинок?

Нижче ми наводимо таблицю, яка показує, якої висоти може бути будинок в залежності від марки міцності цегли.

Таблиця 1. Залежність висотності будівлі від марки цегли

Марка міцності

Висота будинку

М-75

Не вище одного поверху

М-100

1-2 поверха

М-125

1-2 поверха

М-150

2-3 поверха

М-175

3-4 поверха

Які марка і вид цегли популярні в Україні

Відразу обмовимося, що не всі марки цегли широко поширені. Наприклад, рядову цеглу М-175 знайти на будівельному ринку не так просто, зате М-100 і М-150 — завжди в достатку.

Крім керамічної, для будівництва дачі також можна використовувати силікатну цеглу. Вона має марку міцності від М-100 до М-150 і підкуповує своїм білим відтінком. Ціна на силікатну цеглу на 80-120% нижче, ніж на керамічну. Деякі будівельники навіть використовують її для облицювання, настільки вона гарна.

Єдиним недоліком силікатної цегли в порівнянні з керамічною є вразливість перед високою вологістю. Вона гірше переносить вологу, ніж кераміка. Тому рекомендуємо використовувати силікат для будівництва дачі тільки в регіонах з сухим кліматом.

Полуторна і подвійна цегла для дачі

Хочете заощадити? Тоді пропонуємо Вам розглянути полуторну (250х120х88 мм) і подвійну цеглу (250х120х138 мм). Вона займає велику площу в кладці, тому стіни можна побудувати швидше. При цьому, витрати на цементний розчин знижуються мінімум на 20%.

 Полуторна і подвійна цегла мають більш високу марку міцності — М-200. Вони підходять для будівництва триповерхових особняків або великих житлових будинків. Так що якщо ви вирішили побудувати собі віллу, як у Джордана Белфорта, сміливо купуйте подвійну цеглу!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-