Види і особливості відцентрових насосів

Види і особливості відцентрових насосів

Укрінформ

Відцентровий насос - це гідравлічний динамічний механізм. Являє собою конструкцію, що складається з:

  1. спіралеподібного металевого корпусу;
  2. робочого колеса з лопатями, зібраного з двох дисків. При цьому, зовнішні кінці лопатей крильчатки виконані загнутими, в протилежну сторону від напрямку її руху.

Пристрій насоса передбачає його з'єднання зі всмоктуючим водопроводом. Дізнатися більше про конструкцію і переваги, а також купити відцентровий насос можна на сайті "Світ Насосів"

Як працює відцентровий насос

Принцип роботи відцентрового агрегату цілком відповідає його назві. Коли корпус помпи заповнюється рідиною, через всмоктуючий патрубок починає обертання колесо-крильчатка, створюючи відцентрову силу, відштовхуючу рідину від центру колеса на периферію. Тут виникає зона підвищеного тиску, що виштовхує рідину в напірну трубу.

У той же час, в центральній зоні тиск знижується, забезпечуючи надходження нової порції рідини з всмоктуючої труби. Такий принцип дії насоса забезпечує постійний приплив, що транспортується.

Принцип дії відцентрового насоса

Принцип дії відцентрового насоса

Види відцентрових насосів

Випускаються пристрої декількох різновидів, що відрізняються деякими особливостями конструкції і мають різні експлуатаційні характеристики. При цьому, їх класифікація виконується за цілою низкою параметрів, які варто врахувати при виборі насосного обладнання, для конкретних цілей:

  • за кількістю робочих коліс. Насоси можуть бути одноступінчастими, з одним колесом, і багатоступінчатими, з великою кількістю крильчаток. Вибір багатоступінчастого агрегату може бути обумовлений необхідністю транспортування рідини під великим тиском, оскільки сумарний показник тиску складається з показників всіх робочих коліс;
  • по розташуванню осі робочого колеса в просторі, яке може бути вертикальним або горизонтальним;
  • по робочому тиску насосної установки, яке може бути низьким, з показником до 0,2 мегапаскалей, середнім - 02-06 мегапаскалей, високим, з показником понад 0,6 мегапаскалей;
  • по подачі рідини в насос, що здійснюється через односторонній вхід, або з двох сторін;
  • по роз'єму корпусу установки, яка буває вертикальної і горизонтальної;
  • з огляду на функціональне призначення, можна позначити насоси водопровідні, пожежні, каналізаційні, нафтопереробні, лужні, для хімічних речовин та інші;
  • по комутації з двигуном на з’єднанні шківом, муфтою або редуктором;
  • по розміщенню щодо рівня рідини. В цьому випадку агрегати діляться на поверхневі, що розміщуються на поверхні землі і відкачують рідину за допомогою зануреного в неї шланга, заглибні, що опускаються безпосередньо в перекачується середу. Якщо вам необхідний насос для забору води зі свердловини глибиною понад 10 метрів, варто звернути увагу на глибинні апарати, наділені трубами, з інжекторними насадками.
Види відцентрових насосів

Види відцентрових насосів

Крім цього, відцентрові насоси діляться на моделі:

  • з «мокрим» ротором, де робоче колесо і ротор постійно контактують з рідиною що транспортується, яка забезпечує охолодження насоса і його мастило. Таке обладнання має істотну перевагу, відрізняючись компактністю, але не може похвалитися високою потужністю;
  • з «сухим» ротором, в яких з рідиною контактує тільки робоче колесо. Такі апарати відрізняються високою потужністю, але і великою витратою електроенергії.

Обслуговування відцентрових установок

Технічне обслуговування відцентрових насосів зазвичай зводиться до змащення підшипників. Однак, якщо виявляються сильні протікання рідини або биття вала, може знадобитися повноцінний ремонт. У тому випадку може знадобитися заміна сальників, прокладок або підшипників, центрування вала або його заміна.

Ремонт відцентрових насосів

Ремонт відцентрових насосів

Вибір установки

При виборі відцентрового насоса вам слід врахувати:

  • максимальну глибину, з якої установка зможе підняти рідину, і відстань, або висоту подальшого транспортування;
  • потужність використовуваного двигуна і його енергоефективність;
  • продуктивність, яка визначається обсягом рідини, що перекачується за одиницю часу;
  • ККД, який може досягати 92% у великих установок і 60-70% у апаратів поменше. Цей показник багато в чому залежить від конструктивних особливостей і режиму функціонування устаткування.

Відцентрові насоси вельми надійні і прості в експлуатації. Єдині недоліки:

  • низький ККД при перекачуванні малих об'ємів рідини під високим тиском.
  • необхідність заповнення рідиною робочої камери насоса перед його включенням. В іншому випадку помпа може вийти з ладу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-