Вінниця відзначила День Європи фестивалями, рекордами та розвагами на всі смаки

Вінниця відзначила День Європи фестивалями, рекордами та розвагами на всі смаки

Укрінформ
Вінниця у суботу відзначила День Європи. На урочистості з нагоди відкриття свята завітали перші особи держави – Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, урядовці, парламентарі, посли та делегації європейських країн. 
«15 років тому була запроваджено традиція в Україні святкувати День Європи. Але так, як святкували у Вінниці День Європи, - не святкували ніде. Сюди приїжджали європейські гості, тут було найбільш яскраве свято, і я можу наголосити, що вже багато років тому Вінниця стала європейським містом України», - сказав вітаючи вінничан зі святом Петро Порошенко.
Теплі й оптимістичні меседжі почули земляки й у вітальному виступі Володимира Гройсмана.
  «Сьогодні ми знову разом для того, щоб ще раз на весь світ сказати, що ми цінуємо і поважаємо європейські цінності, ми боремося сьогодні за них, робимо все для того, щоб наше життя в Україні покращилося. Я пам'ятаю, як ми почали відзначати День Європи, і для нас – це символічне свято. Тому що в цей день ми говорили про те, що ми готові працювати, щоб наше рідне місто було комфортним, сучасним, щоб кожен, - від маленької дитини до людини похилого віку, - міг знайти своє місце у нашому прекрасному місті. І нам це вдалося! Сьогодні перед нами стоять нові завдання – зробити все, щоб  українці жили краще. Вони на це заслуговують!»- сказав Прем’єр міністр.
А Вінницький міський голова Сергій Моргунов відзначив, позитивні зміни у розвитку місцевого самоврядування.
  «Це свято є проявом бажання українського народу жити в єдиній європейській спільноті і бути сильною, заможною, вільною і демократичною державою. За останні 4 роки зроблено дуже багато, особливо –  для місцевого самоврядування. Місцеві громади стають сильними і спроможними. На прикладі Вінниці розвиток місцевого самоврядування – це будівництво школи, реконструкція  дитячих садочків, стадіонів, капітальний ремонт доріг, скверів, оновлення транспорту. Завдяки цьому місто Вінниця уже чотири роки поспіль є найкомфортнішим містом для проживання в Україні. Але я впевнений, що це заслуга, в першу чергу, громади, кожного вінничанина, всієї вінницької команди! І ми не будемо зупинятися на досягнутому», - зазначив Сергій Моргунов.  
Голова ж Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, вітаючи городян зі святом, жартома запропонував у цей день оголосити Вінницю неофіційною європейською столицею України. 
«Ми крок за кроком рухаємося в напрямку геополітичного напрямку розвитку країни і повертаємося до лона європейських народів. Сьогодні серце Європи б'ється тут, на цій площі Вінниці.  А враховуючи те, що сьогодні з нами Президент України, Прем'єр-міністр, народні депутати, урядовці, дипломатичне представництво, - є пропозиція, щоб на сьогодні Вінниця була неофіційною європейською столицею України», - сказав Коровій.
Утім, головними на святкуванні Дня Європи були усе ж вінничани, для яких організатори свята підготували цікаву і змістовну програму культурних заходів та розваг. Стартувавши з яскравого танцювального флешмобу «Небо Європи» за участі півтори тисячі маленьких танцюристів, свято вихлюпнулось на вулиці та площі міста. 
Так, на Майдані Незалежності  одразу після офіційного відкриття відбулось симфо-шоу у виконанні «PRIME ORCHESTRA», яке продовжилося танцювальним шоу «JAZZBALLETKIEV». Також тут відбувся книжковий фестиваль «VinBookFest», працював міні-музей «Історія книги», працювали тематичні фотозони та просторові інсталяції, мистецький проект «Архітектурна мозаїка Європи», різні виставки та живі скульптури.  Ближче до вечора для вінничан та гостей міста на майдані Незалежності виступила українська співачка Христина Соловій.
Центральна вулиця міста Соборна стала місцем проведення фестивалю «Вулиця європейського мистецтва». Тут дія тили творчі локації  «Класика», «Сучасне мистецтво» та «Джаз», де виступали кращі колективи міста, області та Республіки Польща. Окрім того, тут працювали різноманітні фотозони, зони відпочинку,  інсталяції в 3D-форматі, квіткові композиції  і традиційні «живі» фонтани. 
На площі Європейській відшумів VII Всеукраїнський фестиваль «Студентська весна», а на майдані Небесної Сотні тим часом виступали кращі фольклорні колективи області й міста. В межах фестивалю «Україна вишивана» тут влаштували виставку традиційного національного вбрання Східного Поділля, показали вишиті рушники майстрів Вінниччини, улаштували тематичні фотозони та провели майстер-класи з ручної вишивки. Родзинкою цієї локації стало дефіле у національних костюмах та стилізованому українському одязі. 
У Центральному міському парку на майдані біля Літнього театру відбувся фестиваль «Зірковий олімп». Для вінничан та гостей свята співали учасники різноманітних ТВ-шоу. А на алеях парку гурмани куштували смаколики на  фестивалі вуличної їжі «VinnytsiaFoodFest». 
На Центральному міському стадіоні відбувся фестиваль «Сила міст - 5». Відомі українські стронгмени влаштували показові виступи, а команди груп підтримки боролися за першість на Всеукраїнських змаганнях з чирлідингу. 
На площі «Ліверпуль» відбувся  фестиваль «Liverpool Music, - тут виступали рок-гурти, волинщики  та  читали твори Шекспіра англійською мовою. 
Також  під час святкування Дня Європи відбувся проект «Ніч Європи у Вінниці». У межах цього фесту на Майдані Незалежності пройшла  вистава-балет «Дон Кіхот», на Європейській площі виступив театр реконструкції «Київська Русь», а  у вінницькому костелі  відбувся  вечір органної музики. Краєзнавчий та художній музеї проводили нічні екскурсії
Антоніна Мніх

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-