Всеукраїнські зустрічі суддів із навчальними закладами пройшли у чотирьох регіонах країни

Всеукраїнські зустрічі суддів із навчальними закладами пройшли у чотирьох регіонах країни

Укрінформ

20 грудня у рамках проекту "Дякую, Alma Mater! Чесний суд, корінням із студентства" судді Верховного Суду-представники київської правничої школи провели зустріч-дискусію із студентами КНУ імені Тараса Шевченка, правниками та громадськими організаціями міста..

Під час підсумкової зустрічі у Києві, яка стала завершальною у серії зустрічей, які судді Верховного Суду провели до цього у Харкові, Одесі і Львові, де розташовані провідні правничі школи на тему «Верховний Суд – нова філософія судової влади», говорили про судову реформу, філософію нового Верховного Суду та повернення довіри до судів.

Загалом 31 випускник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, або 27% від складу нового Верховного Суду, за результатами першого публічного конкурсу стали суддями нового Верховного Суду. Серед них – випускники юридичного факультету університету, а також Інституту міжнародних відносин, які до нового призначення працювали викладачами, адвокатами та суддями різних інстанцій. Це є другим результатом серед чотирьох правничих шкіл, які зробили найбільший внесок у освіту суддів Верховного Суду. На першому місці – харківська школа права (34%), на третьому – львівська (10%), на четвертому - Одеська (7%).

Зустріч у Києві розпочалася із виконання студентами гімну «Gaudeamus» та демонстрації фільму про судову реформу та основні етапи конкурсу до Верховного Суду. Із вітальним словом до присутніх звернувся ректор КНУ Леонід Губерський, який підкреслив, що для навчального закладу велика честь приймати суддів-випускників, які представляють найвищу судову гілку влади: «Ми пишаємося і розуміємо, яка велика відповідальність на вас лягає».

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, який є випускником та викладачем університету зауважив, що судову реформу, за великим рахунком, проводять випускники Університету Шевченка. Шість випускників університету працює у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, сім - у Вищій раді правосуддя, більше 12 є членами Ради з питань судової реформи.

Голова ВККС розповів присутнім про процес обрання суддів до Верховного суду. Він акцентував на тому, що всі співбесіди з кандидатами відбувалися прозоро і транслювалися у прямому ефірі, вперше в історії України до претендентів було застосовано низку психологічних тестів, а їхні досьє були і залишаються доступним на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«У чудовому колективі нового Верховного Суду поєднались випускники різних поколінь і це прекрасна синергія. Я особисто кожному з вас довіряю і впевнений, що університет вами гордиться. Давайте пам’ятати наших вчителів і чого вони навчали», - додав секретар кваліфікаційної палати ВККС і випускник університету Станіслав Щотка.

Багато уваги на зустрічі було присвячено обговоренню судової реформи, адже саме вона дала можливість створити новий Верховний суд та запустила перезавантаження судової системи.

«Судова реформа не відбудеться, якщо очікування щодо неї будуть виключно від суддів. Так це важлива складова, але не менш важливим є очікування законослухняної поведінки від кожного учасника процесу. Від адвоката, від самих сторін. Мені б хотілось, щоб я, мої діти і рідні жили у такому суспільстві, яке дотримується принципу верховенства права, в якому є розуміння що таке права людини. Нові процесуальні кодекси розраховані на правомірну, законослухняну поведінку. На те, що сторони будуть використовувати надані їм процесуальні права і можливості звернення до суду не для того, щоб затягнути процес або ускладнити діяльність контрагента, а саме для того, щоб швидко і якісно вирішити спір», - наголосила суддя Верховного Суду Лариса Рогач. Вона додала, що судова реформа полягає не лише у змінах законодавства, а в тому, щоб кожен громадянин країни відчував себе захищеним. «Думаю, що чим менше буде звернень до суду, то кращий буде результат роботи судів – і це буде результатом судової реформи», - зазначила суддя Рогач.

Один із найстарших представників київської правничої школи, професор кафедри міжнародного приватного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Василь Кісіль зазначив у ході зустрічі, що нинішня судова реформа, є єдиною, яку можна вважати успішною.

«Я був учасником всіх комісій по судовій реформі, які створювались раніше, і тільки ця, вже шоста, яка є сьогодні, закінчилась успішно. Зрозуміло, наскільки важлива ця реформа і наскільки її чекають в нашому суспільстві та закордоном міжнародні інвестори. Тому на вас лежить велика відповідальність, показати, що судова реформа таки відбудеться, починаючи зверху і до низу», - зазначив Василь Кісіль.

Нагадаємо, таку саму думку зазначив під час зустрічі суддів Верховного Суду у Львові академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, найстарший представник львівської правової школи Василь Нор.

"Це велика честь для мене і величезне задоволення - дожити до того, щоб побачити своїх випускників суддями Верховного Суду. Я брав участь в різних реформах, але тільки ця дає можливість сподіватися на повернення довіри до суду. Вітаю Вас, Ваші честі, дорогі мої учні бажаю вам плідної роботи, а ми - завжди підтримаємо і допоможемо ", - сказав він під час всеукраїнських зустрічей у Львові 11 грудня. (Джерело: https://censor.net.ua/n3038670 )

З 15 грудня 2017 року новий Верховний Суд розпочав свою процесуальну роботу. Тому багато питань стосувалося навантаження на суд. Як зазначив Голова касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько зараз вже сформовані палати та постійно діючі колегії, які формувались за принципом досвідченості. «Вони формувалися так, щоб там був досвід практика та науковця і обов’язково адвокатське бачення проблеми. Ми почали систематизувати та класифікувати ті справи, які зараз передаються до Верховного Суду. Своїми першими рішеннями ми зобов’язані розпочати процес відновлення довіри до цього суду», - зазначив суддя Гулько, який є випускником університету 1988 року.

Судді Верховного Суду звернулись також до теперішніх студентів університету.

«Хотілось щоб студенти вже сьогодні розуміли, що освіта не для диплому, а для життя. Це найкращі роки, тому не марнуйте можливостей. У вас зараз є багато часу щоб розвиватись та дізнаватись щось нове. Сьогодні ви закладаєте фундамент свого майбутнього професійного життя. Та й не лише професійного », - зазначила суддя Верховного Суду Ольга Ступак.

У ході зустрічі судді наголосили, що філософією нового Верховного Суду є справедливість, компетентність, непідкупність та відкритість до людей.

«Як діти йдуть до батьків, так і ми прийшли сьогодні до своєї Alma Mater зі своїми досягненнями та обіцянками. Кожен з випускників пам’ятає, хто він та звідки. Я хочу, щоб кожен студент відчував себе членом великої елітної юридичної сім’ї. Я дякую своєму університету за те, що я ніколи не розчаровувалася у своїй альма матер», - наголосила суддя Верховного Суду Олександра Яновська. Вона також розповіла, що мріє створити на юридичному факультеті університеті справжню судову залу. «Щоб студенти відчули атмосферу судового засідання та якомога раніше практикувались. Так би мовити наблизити умови навчання до практичних - бойових», - сказала вона.

Проект "Дякую, Alma Mater! Чесний суд, корінням із студентства" стартував з 24 листопада у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого за участі представників харківської правничої школи. Цей навчальний заклад підготував найбільшу кількість правників-суддів нового Верховного Суду — за результатом конкурсу ними є 39, або 34% із 115 призначених суддів ВС.

11 грудня естафету перейняв Національний університет «Одеська юридична академія» спільно з Національним університетом імені Іллі Мечникова, випускниками яких спільно є 8 суддів Верховного Суду, або 7% загального складу суддів ВС. Третя зустріч відбулася 13 грудня у Львівському національному університеті імені Івана Франка, який вітав своїх випускників - 11 суддів Верховного Суду. Київський національний університет імені Тараса Шевченка займає друге місце в країні за кількістю випускників, які стали суддями у найвищому судовому органі країни.

Під час зустрічей у своїх Alma Mater судді Верховного Суду зустрілись із керівництвом навчальних закладів, студентами, викладачами та правниками регіону і висловили подяку за якісну та ґрунтовну правничу освіту. Проект відбувся за підтримки Координатора ОБСЄ в Україні та Ради з питань судової реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-