Українські громадські організації закликають #SaveCouncilEurope

Українські громадські організації закликають #SaveCouncilEurope

Укрінформ

1. Рада Європи унікальна структура, якій немає аналогів. По-перше, це єдина міждержавна організація, яка об’єднує усю “велику Європу”. По-друге, вона була створена для підтримання спільного простору цінностей, а не спільного ринку чи економічних інтересів країн-учасниць. Тому в його основі лежать три принципи – права людини, верховенство права та демократія. І по-третє, окрім ціннісної платформи Рада Європи пропонує чіткі стандарти та механізми. Серед яких, Європейський суд з прав людини, що давно став свого роду брендом міжнародного правосуддя. Участь в “джентльменському клубі” Ради Європи була свого роду демократичним знаком якості для країни.

2. Зараз є очевидним, що в Раді Європи запущений процес саморуйнації, що пов’язаний із розмиванням ціннісної платформи, на якій була збудована ця організація. Це проявляється у терпимості організації до грубих порушень прав людини окремими державами та трансформації “клубу джентльменів” у когорту країн, серед яких присутні авторитарні режими, що відверто нехтують принципами та правилами цього клубу. Цей процес може призвести до перетворення Ради Європу в свого роду гібридну інституцію, яка декларує відданість цінностям, але у внутрішніх процесах сама не вважає за необхідне ним слідувати.

3. Одним із проявів цього саморуйнівного процесу є спроби повернення Росії право голосу в Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), якого вона була позбавлена після окупації Криму. За останні роки Рада Європи ухвалила низку резолюцій з приводу незаконної окупації Криму та початку Росією гібридної війни на Донбасі. Рада Європи закликала Росію звільнити політичних в’язнів, припинити переслідування кримськотатарського народу, виконати умови мінських домовленостей тощо. Росія показово ігнорує ці вимоги. Ситуація із дотриманням прав людини на окупованих нею територіях погіршується. Попри це звучать наполегливі заклики щодо повернення російської делегації та готується відповідне голосування на сесії ПАРЄ у січні 2018 року. Тріумфальне повернення планується напередодні президентських виборів в Росії, які давно перетворилися у формальність.

4. Причиною цієї можливої ціннісної капітуляції керівництва Ради Європи та ряду країн розвиненої демократії є погрози Росії вийти із складу Ради Європи та відмова сплачувати внесок в бюджет, допоки російській делегації не повернуть право голосу в ПАРЄ. Але найкращі мотиви “зберегти єдність організації”, якими керуються ініціатори цього процесу, насправді призводять до протилежного результату. Резолюція ПАРЄ 2132 (2016) року закріплює, що “тільки істотний і вимірний прогрес в напрямку їх [вимог ПАРЄ] впровадження може сформувати основу для відновлення повноправного взаємоповажного діалогу з Асамблеєю”. Росія не виконала жодної. Тож якщо Рада Європи закриє на це очі, то поставить під нищівний удар 140 мільйонів населення Росії, бо російський уряд остаточно переконається, що документи Ради Європи, і зокрема, Європейська конвенція з прав людини, нічого не варті.

5. Піддаючись на шантаж та перекреслюючи цінності Ради Європи, ініціатори цього процесу прискорюють процес його саморуйнації та сіють зневіру у громадянського суспільства різних країн, які борються за проголошені Радою Європи стандарти прав людини в умовах постійного тиску та переслідування авторитарних режимів. І закладають цілу низку небезпечних питань на майбутнє:

- якщо обмеження проти Росії були введені за грубі порушення нею міжнародного права, і ці порушення досі тривають, то яка підстава для зняття цих обмежень?

- якщо Росії можна показово не виконувати вимоги Ради Європи, то тоді у чому сенс прийняття документів Ради Європи?

- якщо Рада Європи вибірково надасть Росії право не виконувати вимоги Ради Європи, то чи означає це, що й іншим країнам-учасницям дозволена така поведінка?

- якщо ми втратимо Раду Європи як міждержавну організацію, яка дбає про підтримання цінностей прав людини, верховенства права та демократії, то тоді в чому потреба діяльності цієї організації в умовах існування інших регіональних ініціатив та акторів?

Ми вважаємо, що керівництву Ради Європи, країнам-учасницям та членам ПАРЄ треба зробити усе залежне, щоб не допустити небезпечного прецеденту повернення російської делегації права голосу в ПАРЄ.

Ми закликаємо міжнародні та національні правозахисні організації зробити усе від них залежне, щоб запобігти ціннісній капітуляції Ради Європи.

Мова йде не просто про те, що з легкої руки Ради Європи це стане першим значним послабленням санкцій проти Росії за введення війни проти України, в якій кожного дня продовжують гинути люди та більше п’яти з половиною мільйонів людей змушені жити в умовах окупації.

Це й розв’яже руки іншим країнам-учасницям Ради Європи, чим поставить під загрозу права мільйонів людей, які знаходяться під захистом Європейської конвенції з прав людини. І зрештою стане черговою точкою неповернення в процесі перетворення Ради Європи на симулякра, у роботі якого немає необхідності.

Центр громадянських свобод

Харківська правозахисна група

Центр глобалістики "Стратегія ХХІ"

Експертний центр з прав людини

Центр політико-правових реформ

Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва 

Інститут масової інформації

Монітори Національного превентивного механізму"Україна без тортур" 

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Лабораторія демократичних трансформацій

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Центр інформації про права людини

Об'єднання родичів політв'язнів Кремля

Ліберально-демократична ліга України

Ініціатива Е+

Жіночий антикорупційний рух

Європейський Рух України

Білозерський центр регіонального розвитку"

Центр сприяння реформам

Кримська діаспора

Гельсінська ініціатива – XXI

Медійна ініціатива за права людини

Харківський інститут соціальних досліджень

Фундація DEJURE

Регіональний центр прав людини

Фундація «Відкритий Діалог»

Крим SOS

Кримська правозахисна група

Івано-Франківська обласна організація "Молода Просвіта"

Луганський обласний правозахисний центр "Альтернатива"

Центр "Жіночі перспективи"

Український Центр Європейської Політики

"МАРТ"

Євромайдан Прес

Закарпатська громада

Ла Страда-Україна

БФ «Клуб Дивосвіт

Джей Сі Ай Київ

Віра. Надія. Дія.

Faith. Hope. Action.

Школа Громадських проектів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-