У Києві презентували другий номер журналу «Україна - Китай»

У Києві презентували другий номер журналу «Україна - Китай»

Укрінформ
7 вересня Українська асоціація китаєзнавців і компанія «Ти і право» презентували другий номер журналу «Україна-Китай», присвячений форуму міжнародної співпраці «Один пояс, один шлях» і розвитку українсько-китайських відносин.

«Номер присвячений події, яка названа найважливішою для Китаю в 2017 році, - форуму міжнародного співробітництва «Один пояс, один шлях», - повідомив у ході прес-конференції головний редактор журналу "Україна-Китай" Віктор Кіктенко. Він зазначив, що у вересні виповнюється 4 роки ініціативі глави КНР Сі Цзіньпіна «Один пояс, один шлях», яка стала новою концепцією зовнішньої політики Китаю та новою моделлю взаємовідносин зі всіма країнами світу, в тому числі і з Україною.

«Цього року виповнилося 25 років з дня встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами, тому одна з головних тем - все те, що пов'язано з цими подіями», - повідомив присутній на прес-конференції перший секретар Посольства КНР в Україні Чжан І. Він зазначив, що Україна є першою європейською країною, яка підтримала ініціативу «Шовкового шляху», а під час форуму в Пекіні українська делегація провела багато зустрічей з китайською стороною. «Ініціатива «Один пояс один шлях» -  прозора та відкрита і має багато форм і моделей співробітництва з різними країнами в її рамках», - сказав він.

За словами присутнього на прес-конференції президента компанії "Ти і право", співзасновника журналу "Україна-Китай" Руслана Ленівського, метою видання є розвиток економічних і юридичних взаємовідносин між країнами. «Наша мета - підтримка всіх стартапів українських молодих бізнесменів, науковців, талановитих людей, які шукають фінансову і економічну підтримку в Китаї», - зазначив він. Крім того, журнал знайомить китайських інвесторів з чинним українським законодавством з метою залучення інвестицій в українську економіку.

Голова правління Української асоціації китаєзнавців, головний спеціаліст Національного інституту стратегічних досліджень Сергій  Кошовий відмітив, що в травневому форумі в Пекіні брали участь близько 1200 осіб з понад 100 країн світу, в тому числі 29 глав держав та прем’єр-міністрів. Були присутні Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, голова Світового банку Джім Йонг Кім, директор МВФ Крістін Лагад. Склад та статус учасників форуму фактично відповідав саміту G-20, який відбувся в вересні 2016 року в китайському місті Ханчжоу, що ще раз підтвердило зростаючу роль Китаю на міжнародній арені. Пекін надав цій події значення головного міжнародного заходу цього року та підкреслив міжнародну підтримку китайської ініціативи «Один пояс, один шлях». «Для української делегації під керівництвом Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва це була нагода вкотре запевнити про участь України в цій важливій ініціативі і продемонструвати наші можливості в її реалізації», - зазначив експерт.

Сергій Кошовий відмітив, що Китай не лише прагне створити дороги та залізничні колії, продумує маршрути для транспортування вантажів. Він прагне створити зону економічної взаємодії і розвитку для країн-учасників ініціативи. Використати глобалізацію та взаємозалежність країн світу з метою знаходження балансу інтересів кожного учасника проекту і таким чином виробити універсальний підхід до цього. На форумі в Пекіні особливо підкреслювалося, що Китай наприкінці 2016 року залучився підтримкою ініціативи «Один пояс один шлях» в ООН та привів її у повну відповідність до цілей глобального розвитку цієї організації до 2030 року. Протягом найближчих років Китай планує інвестувати у створення Нового шовкового шляху $124 млрд. 

Експерт констатував, що сусіди України досягли кращих результатів у відносинах с Китаєм.  Наприклад, Грузія під час форуму підписала угоду про створення зони вільної торгівлі. Молдова також розпочала подібні переговори.

Одним з найважливіших питань на порядку денному наших двосторонніх відносин – третє засідання українсько-китайської міжурядової комісії з питань співробітництва, яке мало відбутися ще в 2015 році.  На думку Андрія Гончарука, старшого наукового співробітника Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, радника правління Української асоціації, те, що вона не відбулася до цього часу – вина української сторони. «Для того щоб просто зібратися та потиснути один одному руки у Китаю вже немає часу. На засіданні потрібно вирішити питання, які досі залишаються відкритими. Наприклад в 2013 році наші країни підписали програму розвитку відносин стратегічного партнерства, яка передбачала багатомільярдні кредити. Проект залізничного сполучення Київ – Бориспіль "Повітряний експрес" - не реалізований. Зерновий контракт використовується лише наполовину ($1,5 млрд. – з запланованих $3 млрд.), термін вибрання кредиту на газифікацію вугілля  $3,6 млрд. закінчується у грудні ц.р.», - відмітив експерт.

Журнал "Україна - Китай" є спільним виданням Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України та Української  асоціації китаєзнавців. У виданні представлено широкий спектр думок щодо історії та сучасного стану українсько-китайських відносин – стратегічне партнерство, міжрегіональне співробітництво, торгово-економічні відносини, співпраця у галузі науки та освіти, гуманітарні та історико-культурні зв’язки. Видання виходить чотири рази на рік. 

Завантажити журнал можна тут.

Юрій Пойта, м. Київ    

Фото надані Українською асоціацією китаєзнавців

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-