Вінничани масштабно відсвяткували День міста разом із керівництвом держави

Вінничани масштабно відсвяткували День міста разом із керівництвом держави

Укрінформ
У суботу Вінниця масштабно відсвяткувала свій 654-й День народження – з концертами, гуляннями, фестивалями, розвагами на всі смаки і подарунками рідному місту. 
 Привітати вінничан приїздили перші особи держави - Президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 
Свято вдалося веселим, запальним і велелюдним. Адже зібрало в центральній частині міста не тільки десятки тисяч вінничан, а й дуже багато гостей зі всієї України та інших країн - прибули понад 60 представників іноземних делегацій. Зокрема, цього дня до Вінниці завітали три делегації з Польщі, делегації з міст-побратимів Вінниці - Паневежис (Литва) та Руставі на чолі з мером грузинського міста Давідом Джикією. На святкування Дня міста Вінниці приїхали посли Великої Британії, Норвегії, Румунії та Південної Кореї, а також представники посольств Нідерландів, Латвії, Молдови, Грузії та Чехії. У святкуванні взяли участь і очільники консульств у Вінниці.
  Розпочав урочисту церемонію відкриття свята міський голова Сергій Моргунов, який подякував усім вінничанам за участь у розвитку міста. 
«Вітаю всіх вас, хто робить наше місто найкращою! Вінницю, яка є найкомфортнішим містом України протягом останніх трьох років! Я впевнений – разом із вами ми надалі будемо розвивати наше місто та робити його кращим», - сказав Сергій Моргунов і запросив до вітального слова керівників держави. 
Президент України Петро Порошенко привітав вінничан та гостей з різних міст України та інших держав зі святом і назвав Вінницю європейською столицею України. «Що десять років тому ми з вами відзначали дні Європи. Вінниця завжди була відкритою, красивою, доброю, гостинної, - сказав Петро Порошенко. – Як можна не закохатися у Вінницю, її будинки, в її фонтани та її площі. Я хочу відкрити маленьку таємницю – наш великий друг Андрій Парубій, Голова Верховної Ради України, сьогодні вперше у Вінниці, і він з першого погляду закохався в цю красуню! Я вітаю вас всіх і від щирого серця дякую за те, що ми разом, що ми спільно робимо, за наші здійснені і майбутні перемоги!» 
Вітаючи вінничан зі святом, Андрій Парубій показав неабияку обізнаність в історії Вінниці.
  «Історія творить сьогодення і майбутнє. Я хотів би згадати, що Вінниця завжди була захистом і оплотом української державності і українського воїнства. Вінницькі воїни зі своїми хоругвами брали участь у боях під Синіми Водами, тут проходив бойовий шлях Богдана Хмельницького та Пилипа Орлика і власне тут, у Вінниці, двічі був тимчасово розташований Уряд Української Народної Республіки у важкі часи реформування, - сказав Андрій Парубій. - Я маю велику честь сьогодні в цей день святковий бути поруч із вами. Успіху вам процвітання і перемоги всім нам!»
  Щиро і тепло привітав вінницьку громаду із Днем міста Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман.
  «Кожного року Вінниця змінюється, завдячуючи всім тим, хто кожного дня робить наше місто кращим. Насправді ми пройшли не один рік випробувань і змін. Ніколи зміни в житті не даються легко, але працею і гідністю ми довели, що все у наших руках. І це нам потрібно зробити в державі, і ми розпочали капітальний ремонт країни. Ми хочемо, щоб по всій країні були якісні дороги, дитячі садочки, школи, щоб в нашій країні створювалися достойні робочі місця, піднімалися економіка, щоб наше військо стало найкращим у світі, щоб ми зробили все для того, щоб віддати шану і повагу кожному, хто боронить кордони нашої держави. Нашим обов'язком є зробити Україну успішною. Такою вона буде тоді, коли кожен із нас буде відчувати, що життя змінюється, - сказав Володимир Гройсман. - Сьогодні я хочу подякувати всім тим, хто долучається до створення прекрасної української європейської держави!»
  Після вітальних промов високоповажних гостей міський голова Сергій Моргунов вручив відзнаку «Почесного громадянина міста» Раїсі Панасюк, голові правління ГО «Гармонія», урядовій уповноваженій з прав людей з інвалідністю. А Президент України Петро Порошенко нагородив міського голову Сергія Моргунова державною нагородою – Орденом «За заслуги» ІІ ступеня. 

По завершенні урочистого відкриття на всіх святкових майданчиках розпочалось святкування Дня міста з інтерактивними та концертними програмами, майстер-класами та багатьма сюрпризами, які підготували цього дня вінничанам організатори свята. Розваги та цікаве дозвілля організатори підготували для людей різного віку і вподобань. 
На Майдані Незалежності стартувала концертна програма Національного академічного симфонічного оркестру України. Продовжиться вечір класичної музики прем’єрою концертної програми «ЛЕТИ» від відомої в Україні і за її межами вокальної формації «Піккардійська терція». 
Цьогоріч святу надали присмаку історії, аби вінничани поринули в минувшину рідного міста, починаючи з 14-го сторіччя - на вулиці Соборній розгорнувся проект «Вінниця крізь час», - та зазирнули в майбутнє, послухали музику від класики до джазу, відпочили в лаунж-зоні та біля фуд-кортів. 
А ще у місті пройшли кілька фестивалів, концерти відомих українських виконавців і відбулося відкриття двох туристично-відпочинкових зон – «Ліверпулю» з «Бітлами» та «Міні-Вінниці».

  У центрі міста, перетвореному на пішохідну зону, розгорнулися десятки локацій. Так, на майдані Небесної сотні вінничани могли спробувати себе у ролі актора кінематографічних стрічок, на Європейській площі відбувся вже ІІІ фестиваль «Вінничани мають таланти» за участю талановитих дітей та зіркових вінничан. А біля Літнього театру всі бажаючі змогли отримати майстер-класи від Олени Шоптенко та чемпіонів з аргентинського танго Михайла Лисенка та Наталії Первушиної. 
Також цього дня майдан Незалежності прикрашали квіткові композиції та просторові інсталяції, роботи учасників 1-го Всеукраїнського пленеру «Кращий художник», вихованців шкіл естетичного виховання та членів національної спілки художників України. А для тих, хто любить читати, тут працював «ВІННИЦіЯнський «BOOK-ярмарок». 
Яскравим фіналом свята стала концертна програма на площі В.Стуса за участі Олега Винника, гуртів «Друга Ріка», «The HARDKISS».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-