"Епопея недоторканності", прощання з Колем і пошуки папороті

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу

У Страсбурзі європейські лідери попрощалися з екс-канцлером ФРН Гельмутом Колем. Таку загальноєвропейську офіційну церемонію прощання з державним діячем було влаштовано вперше в історії ЄС. Гельмут Коль, відомий також як «канцлер німецької єдності», помер 16 червня 2017 року. Він очолював уряд ФРН з 1982-го до 1998 року.

Розпочавшись зі спеки, яка заганяла українців у фонтани,

другий літній місяць водночас приніс грози, шквали та град. Складні погодні умови залишали без світла сотні населених пунктів. До відновлення електропостачання було залучено бригади обленерго. На фото – ліквідація наслідків негоди на Черкащині.

Мокрі та рекордні: близько 200 поліцейських з 9 музичних колективів під час конкурсу поліцейських оркестрів у Києві встановили рекорд України з одночасного виконання гімну Євросоюзу. Завадити цьому намагалася злива. Та їй не вдалося.

Натомість більш прихильною та ближчою до людей природа стала на Одещині. Там урочисто відкрили нову туристичну атракцію – екологічний парк "Картал". Його "родзинкою" стали водяні буйволи, яких на сьогодні в Україні залишилося близько сотні особин. 12 із них стали мешканцями екопарку в селі Орлівка Ренійського району.

Туристи, які відвідають "Картал", зможуть пройти стежками крізь водно-болотні угіддя і на власні очі побачити багату флору й фауну Придунав'я.

У неділю, 2 липня, тисячі одеситів і гостей міста відзначили спільно з військовими моряками 25-річчя Військово-морських сил України. Біля причалів морвокзалу з нагоди Дня ВМС вишикувалася лінійка бойових кораблів, яку очолював флагманський фрегат "Гетьман Сагайдачний", а на березі - зразки військової техніки, артилерійські установки і гармати. Крім того, у рамках святкувань в небі над морською гаванню відбулося авіашоу, в якому брали участь пілоти аероклубу. Глядачі також мали змогу спостерігати за стрибками в море з борту Мі-14 груп парашутистів з прапорами України та ВМС.

Зупинковий експеримент по-вінницьки: у місті встановили зупинку громадського транспорту європейського зразка, обернену "спиною" до проїжджої частини. Це, на думку місцевої влади,  забезпечує додаткові заходи безпеки, а під час поганих погодних умов захищає пасажирів від бризків. Також новий спосіб розташування зупинки громадського транспорту дозволяє економити місце вузьких тротуарів, не перешкоджаючи пасажирам ходити, а велосипедистам проїжджати зазначені ділянки.

У спорткомплексі під Києвом Національний реєстр рекордів зафіксував аж два нові досягнення: "Максимальна швидкість спуску на водній гірці" та "Найдовша водна гірка". Найкращі результати показали В'ячеслав Соломка та Дмитро Єсипчук, "пролетівши ракетами" вниз по гірці понад 200 метрів.

Зафестивалило: літо – час безлічі фестивалів. Музичні, етнічні, екологічні, патріотичні, мистецькі – палітра заходів вражає. Як і їхні учасники. Ця дівчина, наприклад, вирішила на день змінити колір обличчя, щоб зробити фестиваль гончарства на території Національного музею-заповідника українського гончарства в смт Опішня на Полтавщині ще яскравішим.

"Жива" 3D-інсталяція: у середньовічному замку, що в закарпатському селищі Чинадієво, відбувся другий фестиваль квітів "Кохання в Сент-Міклоші". Щоб створити різнобарвні композиції тільки троянд було використано близько 30 тисяч.

У Мукачеві ж стартував Міжнародний шаховий фестиваль "Мукачівське літо-2017". Участь у змаганнях беруть майже 400 спортсменів, з них майже 200 дітей з усіх областей країни та п’ятьох зарубіжних країн – Словаччини, Угорщини, Білорусі, Туреччини, Азербайджану. Також тут змагаються 3 гросмейстери, 22 майстри спорту, понад 100 кандидатів у майстри спорту. Цьогоріч гарантований призовий фонд фестивалю збільшено до 100 тисяч гривень.

Українці наввипередки демонстрували купальські звичаї. Так, на Харківщині одне з найулюбленіших народних свят – Івана Купала – зустріли фестивалем пісенно-обрядового фольклору "Сьогодні – Купала, а завтра – Івана". Етнографічний захід відбувся на території Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди.

Під пісні фольклорних колективів зі всієї України в четвер, 6 липня, купальські обряди практикували учасники традиційних гулянь в Національному музеї народної архітектури та побуту в Пирогово. Дійство на березі ставка розпочалося з плетіння вінків. На фото - дитячий фольклорний народний ансамбль "Ордана" Новоград-Волинського міського палацу культури.

Розвиток інклюзії: цього тижня президент підписав закони щодо особливостей доступу осіб з особливими потребами до освітніх послуг та їхнього транспортного обслуговування. Зробив це під час відвідин інклюзивного навчального закладу – столичної загальноосвітньої школи I-III ступенів N168.

Тим часом прем'єр-міністр на чолі урядової делегації відвідав столицю Великої Британії. На Даунінг-стріт, 10 очільник українського уряду зустрівся зі своєю британською колегою Терезою Мей. За словами Гройсмана, вони обговорили "весь спектр питань, починаючи від безпеки та оборони і до політичного співробітництва, до питань підтримки реформ в Україні та поглиблення нашої економічної співпраці".

А у депутатів тривала "епопея недоторканності". В середу, 5 липня, Комітет з питань регламенту та організації роботи ВРУ розглядав питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа від Радикальної партії Андрія Лозового. Під час засідання його колега-"радикал" Ігор Мосійчук представив картину Марка Греся, яку ГПУ оцінила у 121 тисячу гривень. Політик пояснив, що жоден твір художника не було продано, а зазначена у декларації робота – це подарунок Греся Лозовому.

А в четвер, 6 липня, той же Регламентний комітет розпочав розгляд трьох подань ГПУ про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепа з фракції "Народний фронт" Максима Полякова. Окрім представників комітету, на засіданні були присутні керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький та генпрокурор Юрій Луценко.

І якщо подання на Андрія Лозового й Максима Полякова комітет Ради не переконали, то вже у п’ятницю, 7 липня, він визнав достатнімитаі обґрунтованими подання ГПУ на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт нардепа Борислава Розенблата.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Повітряні гімнасти під час презентації програми "Сонячні чари" для осіб з обмеженими можливостями на арені Національного цирку України.

Запальні святкування: учасниці фестивалю "Роман Шухевич. Хто він?" з нагоди 110-ї річниці від дня народження командира УПА.

Працівники на території запорізького палацу спорту "Юність", де ведуться ремонтні роботи.

Учасники зйомок фільму Анатолія Матешка "Фокстер & Макс" на території арт-заводу "Платформа" у Києві.  

Актор під час прем'єри вистави "Викрадення Європи"  на сцені Національного академічного театру імені Івана Франка у Києві.

Діти на урочистій церемонії відкриття навчально-виробничого комплексу "Мозаїка" в місті Глиняни на Львівщині.

Рятувальники під час показових комплексно-об'єктових навчань "Дії органів управління та сил цивільного захисту підприємства при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного характеру" на території ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат".

Зварювальник працює у цеху спеціалізованої вагоноремонтної майстерні КП "Дніпровський електротранспорт".

Ветеран АТО, член української команди "Ігор нескорених" (Invictus Games) Вадим Свириденко під час тренувань збірної з легкої атлетики на стадіоні "Спартак" у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-