Польські та вінницькі студенти досліджували церкву-мавзолей у Погребищенському районі

Польські та вінницькі студенти досліджували церкву-мавзолей у Погребищенському районі

Укрінформ
У рамках спільного українсько-польського проекту «Школа молодих спікерів – дебатні клуби у Вінницькій області» студенти та викладачі Лодзинської Політехніки і Вінницького національного технічного університету провели інвентаризацію об’єктів культурної спадщини у Погребищенському районі та прозвітували про виконану ними роботу. 
Протягом двох днів, 16-17 червня, українсько-польська група працювала в селі Круподеринці Погребищенського району, де досліджувала історичну пам’ятку архітектури – церкву-мавзолей Різдва Богородиці (1901 рік). До України польські студенти приїхали не вперше. Раніше інвентаризаційні роботи та проектні документи вони вже робили для пам’яток історично-культурної спадщини, що знаходяться на Гуцульщині.
Викладач Лодзинської Політехніки Влодзімеж Вітковскі зазначив, що метою поїздки було виконання трьох завдань: перше – виготовлення метричної документації для Церкви, яка зможе в подальшому використовуватись при проведенні ремонтних робіт чи реставрації в ній; друге – можливість співпраці між студентами, порівняння методики праці та обмін досвідом; третє – взаємне пізнання та культурний обмін між Україною і Польщею. Під час роботи на об’єкті використовувались різні методики роботи: проводилось фотометричне обмірювання церкви й обмірювання за допомогою дальноміру, розроблялись плани фасадів для підготовки метричної документації та подальшої роботи на комп’ютері.
- Раніше ми вважали, що зможемо лише ділитись знаннями, вміннями та практикою з вінницькими студентами, але вони мають хороший рівень підготовки, тому ми змогли багато чого навчитись і у них, – підкреслив Влодзімеж Вітковскі.
Керівники Погребищенського району висловили свою вдячність польським гостям за зроблену роботу та сказали, що завжди раді подібній співпраці, адже історично-культурних пам’яток в районі ще дуже багато.
Нагадаємо, що інвентаризація культурних пам’яток Погребищенського району стала можливою завдяки домовленості між Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Лодзинською Політехнікою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-