На Вінниччині  запрацювало перше в країні  Почесне консульство Республіки Молдова

На Вінниччині запрацювало перше в країні Почесне консульство Республіки Молдова

Укрінформ
На Вінниччині урочисто відкрили перше в країні  Почесне консульство Республіки Молдова.
Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.
У рамках відкриття Почесного консульства Республіки Молдова відбулась зустріч голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Русланом Болбочаном, начальником Генерального управління з консульських питань МЗСіЄІ Республіки Молдова Віолетою Агріч та Почесним консулом Республіки Молдова у місті Вінниці Михайлом Куницьким.
«Для нас дуже важливо, що все заплановане ще рік тому на сьогодні вже поступово реалізується. Я впевнений, що відкриття Почесного консульства і заплановані проекти, зокрема відкриття мосту автомобільного сполучення Могилів-Поільського і Бронниці,  буде виконано найближчим часом. Маю надію, що попереду ще чимало важливих проектів в економічній, культурній і гуманітарній сферах, які будуть спільно втілені в життя. В свою чергу хочу висловити подяку керівництву обласної державної адміністрації за постійну підтримку і співпрацю», - зазначив Руслан Болбочан.
У ході зустрічі обговорено основні аспекти поглиблення співпраці України з Республікою Молдова. Зокрема, важливість обміну досвідом у міграційно-візовій сфері, питання охорони державного кордону між країнами та питання співпраці в сфері економіки.
«Сьогодні відбуватиметься важлива для нашого регіону подія – відкриття Почесного консульства Республіки Молдова в місті Вінниця. Маю намір, що завдяки цьому буде поглиблено співпрацю наших країн в соціальній, культурній, стратегічній та економічній сферах. Символічним є те, що сьогоднішнє відкриття дипломатичного представництва співпадає з відзначенням 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Республікою Молдова. Також, хочу зауважити, що на сьогоднішній день керівництвом області та міста Вінниці вживаються всі заходи для перетворення регіону в потужний центр регіонального розвитку. В цьому напрямку вже є досягнення, адже третій рік поспіль місто Вінниця визнано найкомфортнішим містом для проживання за 22 показниками. Впевнений, що ми живемо у часи великих змін, і ті випробування, які сьогодні долає наша країна, стануть потужним каталізатором для подальшого стрімкого розвитку нашої держави», - зазначив Валерій Коровій.
Після завершення зустрічі відбулись урочистості з нагоди відкриття Почесного консульства Республіки Молдова у місті Вінниці, участь у яких взяли керівництво області та міста. Зокрема Валерій Коровій та Сергій Моргунов.
«Почесним є той факт, що тепер на Вінниччині відкрито дипломатичний корпус братської Республіки Молдова. Отже тепер у нашому регіоні представлено 2 дипломатичних представництва: Генеральне Консульство Республіки Польщі і Почесне Консульство Республіки Молдова. А це нове та якісне сприйняття нашого регіону, як регіонального лідера. Зауважу, що з давніх часів два дружніх народи, дві країни з’єднано річкою Дністер. Сьогодні ми частину кордону перенесли у Вінницю і це історичне значення для співпраці наших країн, це  нові можливості і нові горизонти. Найближчим часом  при ентузіазмі посла і підтримці  української сторони, спільними зусиллями відбудеться запуск  пропускного пункту Бронниця для легкових автомобілів і крок за кроком ми будемо рухатися вперед. Минулого тижня, завдячуючи діям Уряду України ми отримали 59 млн. грн зарахунок перевиконання митних платежів і ці кошти буде спрямовано на ремонт дороги, яка йде в сторону кордону Республіки Молдова», - сказав голова облдержадміністрації Валерій Коровій.
«Відкриття першого Почесного консульства  Республіки Молдова  в Україні підтверджує зусилля молдовського Уряду в подальшому зміцненні та розвитку традиційних добросусідських відносин з Україною. Відкриття почесного консульства проходить у ювілейні дні, коли Молдова і Україна відзначає 25 річчя встановлення дипломатичних відносин. Щиро хочу подякувати українській владі, Міністерству закордонних справ, адміністрації регіону та мерії міста за роботу для започаткування консульства», - наголосив під час урочистостей Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Руслан Болбочан.
В свою чергу новопризначений Почесний консул Республіки Молдова у місті Вінниці зазначив: «В першу чергу Почесне консульство Республіки Молдова  надаватиме допомогу  громадянам Молдови, що перебувають на території Вінниччини, якщо виникне будь-яка потреба в допомозі, чи інформаційній довідковій інформації. Вінниччину обрали тому, що цей регіон має 202 кілометри спільного кордону з Республікою Молдова. Відкриття консульства є ознакою жвавої, активної співпраці між сусідніми регіонами. В той же час маса є проблем, які потребують вирішення на місцях, а саме питання перетину кордонну  та  інфраструктурні рішення».
На завершення урочистостей та з нагоди відкриття Почесного консульства у місті Вінниця, за проектом «Власна марка» виготовлено спеціальну художню марку, яку урочисто погашено штемпелем, виготовленим з нагоди відзначення сторіччя української поштової марки в рамках проведення вінницької обласної виставки. У погашенні взяли участь Валерій Коровій, Сергій Моргунов, Руслан Болбочан, Михайло Куницький та директор Вінницької дирекції ПАТ «Украпошта» Наталія КостюК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-