Європарламент обговорить ситуацію в Румунії

Європарламент обговорить ситуацію в Румунії

Укрінформ
Європейський парламент на вимогу групи румунських депутатів - членів Європейської Народної партії обговорить ситуацію, що склалася в Румунії після прийняття урядових постанов про помилування й про внесення змін у кримінальне законодавство.

Про це говориться в оприлюдненому листі депутатів Європарламенту від Румунії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Події, що відбуваються у Румунії, спрямовані проти правової держави. Послаблюється боротьба проти корупції. Таке відношення уряду держави-члена ЄС неприпустимо. На наше прохання група депутатів від Європейської народної партії в Європарламенті зажадала провести засідання європейського законодавчого форуму, на якому обговорюватиметься ситуація у Румунії", - говориться в листі.

Підкреслюється, що євродепутати від Румунії  підтримують заклики президента Клауса Йоханніса й Вищої Ради магістрату про відновлення принципів правової держави.

Як повідомлялося, уряд Румунії затвердив постанови про помилування й про внесення змін у кримінальне законодавство. Згідно з однією з постанов, державний чиновник не може притягатися до кримінальної відповідальності, якщо завданий ним збиток не перевищує суму в 50 тисяч євро. Відповідно до іншої постанови, помилуванню підлягають в'язні, засуджені до п'яти років тюремного ув'язнення (але не більше), вагітні жінки, жінки, у яких вдома залишилися неповнолітні діти. Буде знято також судимість і із засуджених до умовних тюремних термінів.

Прийняті урядом документи стали приводом для початку багатотисячних акцій протесту з вимогою їхнього скасування й відставки уряду. Напередодні ввечері в маніфестаціях по всій країні взяли участь понад 200 тисяч громадян.

Більшість учасників акцій протесту переконана, що урядовими постановами у Румунії фактично узаконюється корупція і хабарництво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-