ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ПРОВІДНИКІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ПРОВІДНИКІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ

Укрінформ

Державний заклад «Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності» (коротка назва – Музей Революції Гідності) утворено згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів від 18.11.2015 року.

8.01.2016 його було зареєстровано.

12.04.2016 надано статус національного указом Президента України.

Липень 2016 розпочато набір штатних працівників.

Вересень 2016 обрано генерального директора шляхом відкритого конкурсу, визначено стратегії розвитку.

«Пізнай Свободу! Бережи Свободу! Твори Свободу!» головна ідея Музею.

Це має бути постійно діючий майданчик для дискусій, обговорення питань, як плекати Свободу, берегти її, утверджувати в душі кожного українця і в Україні як державі.

За доволі короткий час працівниками Музею організовано низку вистовок і презентацій, зокрема й за кордоном.

Дня Гідності і Свободи підготовлено та проводяться впродовж тижня заходи в Мистецькому Арсеналі – «Арсенал Свободи», виставка «Відважні: наші герої» в Українському Домі, встановлено інформаційні щити на Майдані та довкруж нього, де відбувались знакові події під час Революції Гідності.

Проте обставини,  в якій сьогодні перебуває Музей, в дуже значній мірі перешкоджає виконанню тих завдань, які  ставить перед собою Музей. Передусім це – відсутність бодай тимчасового приміщення і для облаштування робочих місць працівників, і, головне, і для розгортання тимчасової експозиції.

У День Гідності та Свободи Президент України Петро Порошенко оголосив про свою політичну волю надання Меморіальному комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції Гідності земельної ділянки на Алеї Героїв для подальшого спорудження Меморіалу і Музею. 

Громадськість вітає цей важливий крок у збереженні пам'яті про події та учасників Революції Гідності і бере під свій громадський контроль впровадження ініціативи у життя. 

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ПРОВІДНИКІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ 

Вельмишановний пане Президенте України!

Вельмишановний пане Голово Верховної Ради України!

Вельмишановний пане Прем’єр-міністре України!

Вельмишановний пане Київський міський голово!

 

За кілька днів, 21 листопада 2016 року, Україна відзначатиме День Гідності та Свободи. Цього дня буде проведено низку заходів для увічнення великої людської, громадянської та національної відваги й самовідданості, сили духу та стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. Особливу увагу громадськості буде звернено на те, як держава дбає про гідне вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні й мужності мільйонів учасників Революції Гідності, про збереження, презентацію та поширення в Україні й світі історії боротьби українців за національну та особисту свободу, гідність і права людини.

Відомо, що з цією метою Президент України Указом «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» № 69/2015, а Кабінет Міністрів України розпорядженням від 18 листопада 2015 року № 1186-р ухвалили рішення про утворення державного закладу «Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності» з віднесенням його до сфери управління Українського інституту національної пам’яті. 8 січня 2016 року було зареєстровано державний заклад «Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності», а 12 квітня 2016 року указом Президента України йому надано статус національного. У липні розпочато набір штатних співробітників, у вересні шляхом відкритого конкурсу обрано генерального директора й визначено стратегію розвитку закладу.

За короткий час попри обмежене фінансування (лише на захищені статті) та відсутність бодай тимчасового приміщення Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності розпочав активну діяльність в інфраструктурному, управлінському, програмному, іміджевому, соціальному та фінансовому напрямах, здійснив низку культурно-освітніх заходів, у тому числі за кордоном, започаткував опрацювання й примноження своєї колекції тощо.

Однак розгорнути повноцінну роботу згідно зі статутом, стратегічним баченням розвитку музею та відповідно до очікувань громадськості не дає змоги ряд невирішених питань, а саме: відсутність тимчасового приміщення з огляду на створення робочих місць, облаштування фондосховища та експозиції, а також здійснення програмної діяльності Музею; відсутність належного фінансування новоствореного державного закладу; невизначеність щодо виділення земельної ділянки в центрі Києва для спорудження меморіалу Героїв Небесної Сотні та Музею Революції Гідності.

Саме вирішення цих проблем і передбачав указ Президента України №436/2016 від 6 жовтня 2016 року «Про відзначення у 2016 році Дня Гідності та Свободи», де у пункті 2 доручено Кабінету Міністрів України та Київській міській державній адміністрації «вжити заходів щодо невідкладного вирішення в установленому порядку питань щодо: надання тимчасово належного приміщення для зберігання експонатів та забезпечення діяльності Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності; відведення земельної ділянки для спорудження у центральній частині міста Києва Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності; фінансування заходів, пов’язаних зі спорудженням Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності».

Зволікання з виконанням Указу Президента України викликає справедливе невдоволення української людності та створює додаткове джерело напруги в суспільстві. Переконані, що створення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності потребує не декларативних, а більш рішучих і конкретних зусиль з боку державних органів у вирішенні його першочергових проблем.

З огляду на державотворчу та соціокультурну місію музею громадянське суспільство очікує на вашу політичну волю та рішучі кроки в найбільш стислі терміни для розбудови унікального націоконсолідуючого закладу. Відтак закликаємо вас якнайшвидше втілити в життя важливі положення Указу Президента України № 436/2016 від 06 жовтня 2016 року «Про відзначення у 2016 році Дня Гідності та Свободи», а саме:

– надати в Українському домі приміщення для тимчасового зберігання колекції Музею та створення робочих місць персоналу;

– передбачити в державному бюджеті на 2017 рік кошти, необхідні для створення меморіалу та музейного комплексу, як це було актуалізовано у виступі Президента України на засіданні РНБО 14 вересня 2016 року;

– ухвалити разом з головою Київської міської державної адміністрації політичне рішення про виділення земельної ділянки в Києві по вулиці Героїв Небесної Сотні, 3–5 для спорудження меморіалу Героїв Небесної Сотні та Музею Революції Гідності.

Віримо, що синергія ідеалів, цінностей і дій української громадськості разом із професіоналізмом та відданістю державних мужів ідеалам Свободи й Честі стане рушійною силою у становленні Національного Музею Революції Гідності, гідному вшануванні Героїв Небесної Сотні та всіх учасників Революції Гідності.

Очікуємо вашого ефективного управлінського реагування на запит українського суспільства!

З повагою,

Артем Миргородський, Керівник Секретаріату

Реанімаційного Пакету Реформ

Ігор Розкладай, Головний експерт групи Політика національної пам’яті

Реанімаційного Пакету Реформ

Наталя Кривда, Головний експерт групи  Культура

Реанімаційного Пакету Реформ

Володимир Щербаченко,  Голова

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Костянтин Вінніченко, Президент

Благодійний фонд учасників бойових дій «Єдність побратимів»

Лергій Лаєвський,  Президент

Український комітет ради музеїв «ІКОМ»

Дмиторо Сінченко, Голова

КОО «Асоціація політичних наук»

Ігор Коліушко

Центр політико-правових реформ

Любов Акуленко, Виконавчий директор

ГО «Український центр європейської політики»

Ігор Горбань, Голова

ВГО «Патріот – захисник Батьківщини»

В. О. Бобрович, Головний командир

Громадська організація «Українська національна Самооборона»

Т. М. Дурбак, Операційний директор БО

Благодіний фонд «Міжнародна асоціація підтримки України»

Т.Р. Ташева, Голова Правління

Громадська організація «КРИ МСОС»

Олесь Пошивайло, доктор історичних наук, професор Голова правління

ГО «Конгрес українських керамологів»

О. М. Чекмаз, Голова

ГО ВО «Асоцація воїнів АТО «Київська Русь»

Віктор Таран, Голова

Центр політичних студій та аналітики «Ейдос»

Неля Ткачук, Лідер

ВГО «Єдина Україна»

В.Савчук, Голова

ГО ВО Україна – це я»

О. М. Чекмаз, Голова

ГО ВО «Варта Руху»

Ольга Сагайдак, Співзасновник

БФ «Мистецькі надра»

О.Б. Андріанова, Директор

БНТЕ «Арт-Лаб»

Микола Голомша, Голова

Політична партія «Патріот»

Діана Макарова

Фонд Діани Макарової

П.П. Дериземля, Голова

Недригайлівська районна спілка ветеранів Афганістану

В. Я. Кріпак, Голова

Недригайлівська районна організація ветеранів війни і праці

О. І. Пулях,  Голова

Недригайлівська районна громадська організація ВГОІ «Союз Чорнобиль України»

А.І. Чорненко, Голова

Недригайлівська громадська організація «Спілка учасників АТО –Патріоти Батьківщини»

І. Ф. Миненко, Голова

Недригайлівська районна громадська організація інвалідів

В. М. Голуб, Координатор

Недригайлівська громадська організація ГО «Майдан»

В. П. Ломонос, Голова

Сумський обласний осередок «Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля»

Олександр Величко, Голова

ГО «Автомайдан Суми»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-