Співпрацюємо з американськими колегами

Співпрацюємо з американськими колегами

Укрінформ

Завдяки програмі Відкритий світ, за фінансування Конгресу США, група українських фахівців мала можливість вивчати досвід роботи з американськими ветеранами. Одним з учасників стажування був головний спеціаліст сектору в Полтавській області Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Олександр Алієв.

У жовтні  група відвідувала урядові, громадські організації, та осередки самоорганізації ветеранів. Основною метою програми було встановлення контактів та партнерських відносин з американськими колегами та організаціями, які опікуються ветеранами.

Під час візиту українським фахівцям  довелося спілкуватись з багатьма людьми. Від наших співвітчизників до американських колег та ветеранів. Спілкуючись з військовим атташе посольства України у США, дізналися про механізм відправлення на лікування за кордон наших поранених бійців.

Американські колеги розповіли  про послуги та соціальні гарантії, які має американський ветеран. Спілкування показало, що маємо багато однакових проблем, таких як бюрократичні процедури при оформленні, різне бачення якості роботи у ветеранів та посадовців. В той же час, помітна активність державних служб, які активно рекламують свої послуги та раз на три місяці обдзвонюють ветеранів, щоб нагадати, що і де може отримати ветеран.

Неурядові організації діють дуже активно та професійно. Приймають участь у реалізації державних програм та отримують на це кошти від уряду.

Ветеранські організації на високому рівні тримають репутацію статусу Ветеран, досить активні в суспільному житті та підтримці один одного.

“Хоча після стажування залишилося враження, – говорить Олександр Алієв, –що по кількості українські ветерани мають більше пільг, це і пільга на комунальні платежі, і безкоштовний проїзд, зубопротезування, здобуття вищої освіти, щорічні виплати, санаторно курортне лікування та ін. В США ветерану гарантоване здобуття вищої освіти, матеріальна допомога під час навчання (чотири роки), лікування поранень чи захворювань, які отримані внаслідок проходження служби, та безкоштовна психологічна допомога. Втім, є дуже сумні явища, такі як суіциди серед ветеранів, а також бездомність. Для подолання цих явищ розроблені відповідні державні програми”.

До речі, надання психологічної допомоги здійснюється за запитом від ветерана. За результатами звернень по медичні послуги, допомогу отримують від 25 до 40 відсотків ветеранів. Медичні послуги по захворюванням, які не пов’язані з виконанням обов’язків військової служби, платні.

Безумовно, в плані обміну досвідом такі зустрічі з іноземними коллегами, ветеранськими організаціями представляються дуже корисними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-