Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Судді Майдану мають бути звільнені! Вимагаймо від депутатів рішення 29 вересня

Судді Майдану мають бути звільнені! Вимагаймо від депутатів рішення 29 вересня

Блоги
Укрінформ
29 вересня Верховна Рада повинна зібратися на позачергове засідання з метою звільнення за порушення присяги суддів Майдану.

Герої дня – фракція Самопоміч, яка першою і поки що єдиною відреагувала на заклик РПР і теж вимагала скликання позачергового засідання Ради, а також Президент, який засідання скликав.

Але плескати в долоні ще рано, і ось чому.

Рада може не зібратися / не проголосувати

Для позитивного рішення потрібні присутність і позитивне голосування щонайменше 226 депутатів, яких і в пленарний тиждень зібрати важко.

Я не знаю, якою може бути поважна причина не прийти і не голосувати за звільнення, судді Волкової, яка відпустила Садовника, підозрюваного в розстрілі 39 Героїв Небесної Сотні. Але все можливо.

Кожен депутат, який збирається не прийти або не голосувати 29-го числа – зрадник інтересів України. 

Ми повинні це усвідомлювати. А депутати – знати, що ми усвідомлюємо.

Ми зі свого боку забезпечимо детальне висвітлення інформації про кожного депутата, який не прийде, або в відповідальний момент не голосуватиме. Але депутати повинні відчувати, що нам усім не все одно. Дзвоніть їм, пишіть їм, теґайте їх і фейсбуці. Вимагайте присутності і позитивного голосування.

Верховна Рада все ще повинна призначити члена Вищої ради юстиції

В поданні Президента про скликання Ради йдеться тільки про звільнення суддів за порушення присяги. І за Регламентом саме цим повинен обмежитися порядок денний засідання Ради.

Але якщо Рада не вирішить питання призначення члена Вищої ради юстиції (ВРЮ), до найвищого суддівського органу представника обиратиме з'їзд суддів. Нагадую – делегатами з'їзду виступають судді Царевич і Кицюк, а сам з'їзд призначає на відповідальні посадисуддів-землевласників і осіб, пов'язаних із Ківаловим і Медведчуком.

Як ми знаємо – за наявності політичної волі Рада може все. Тому обрання достойного члена ВРЮ і належного втілення судової реформи – питання виключно наявності політичної волі.

Крім 20+ суддів Майдану є ще 700+ "суддів Януковича". Що з ними?

Пам'ятаєте, нам усім обіцяли звільнити і відправити на новий конкурс 1800 "суддів Януковича"? 700+ із них зараз перебувають на розгляді в Верховній Раді. Якщо рада не розгляне це питання завтра, вирішувати питання про призначення їх на посади буде Вища рада правосуддя (фактично – перейменована Вища рада юстиції). Як вона формується і хто в ній приймає рішення – див. вище.

Таким чином судді, призначені в непрозорий спосіб за Януковича, будуть призначені безстроково. І серед них можуть опинитися чимало Волкових, Татькових і Чаусів.

Тому Президенту варто було б переформатувати подання, а Раді – знайти варіант вирішення цих питань на випадок, якщо Президент залишиться при думці, що решта питань судової реформи не такі важливі.

Слідкуємо.

Михайло Жернаков, експерт Реанімаційного пакету реформ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-