У Вінниці відкрили перший в країні музей української марки

У Вінниці відкрили перший в країні музей української марки

Укрінформ
У Вінниці відкрили перший в країні «Музей української марки ім. Якова Балабана», в основу якого лягла найбільша в світі тематична колекція філателіста зі США  Олександра Балабана. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Минув рік з моменту підписання Меморандуму про нашу співпрацю з Благодійним фондом Якова Балабана. І сьогодні ми практично маємо перший крок до створення великого Музею української марки. Я вважаю, що ми повинні розвивати цю експозицію, тому що  тут далеко не вся колекція, що є у Олександра Балабана. Вінниця свого часу була тимчасовою столицею УНР, тому дуже символічним є те, що Музей української марки відкривається саме у нашому місті, в основі якого колекція Якова Балабана, хорунжого артилерії УНР. Я дякую пану Олександру за те, що він зберіг цю колекцію і прийняв рішення передати її в Україну», –  сказав мер міста Сергій Моргунов.

    За його словами, перший в країні музей української марки створений на базі колекції, яку надав у розпорядження міста американський філателіст з українським корінням - син емігранта з Вінниччини Якова Балабана  - Олександр, котрому вже за 60 років. Він не має нащадків, відтак, задля збереження унікальних фондів вирішив передати її на історичну батьківщину свого батька. Олександр Балабан завітав на відкриття музею особисто і провів першу екскурсію для відвідувачів.

    За оцінками американської асоціації філателістів, це найбільша колекція українських марок у світі, вартість якої сягає кількох мільйонів доларів. В колекції є рідкісні українські марки, що видавалися на території сучасної України, починаючи з другої половини ХІХ століття до початку ХХ. Окрім того, там є марки часів існування ЗУНР, видані діаспорою та українським урядом в екзилі, котрих залишилося по кілька екземплярів в усьому світі.

    Як повідомив Олександр Балабан, нарешті здійснилась його мрія, але це лише початок, бо тут представлено лише 1% від його повної колекції, і всі марки в тій чи іншій мірі пов’язані з Україною, з її історією, традиціями та символами. В новоствореному музеї буде інформація про кожний екземпляр, тож паралельно відвідувачі будуть отримувати для себе нові знання про нашу історію та знаходити підтвердження різним історичним подіям та фактам, які нині ретельно намагається знищити Росія. 

    Школярі та студенти зможуть познайомитися з експозицією музею безкоштовно, вхід для дорослих буде платним.

    На честь відкриття музею УДПЗ «Укрпошта» виготовила та ввела у дію поштовий штемпель постійної дії «Музей української марки ім. Якова Балабана». Конверти з відтиском цього штемпеля поповнять колекції філателістів з усіх куточків країни. 

    Як повідомляло агентство, перший в країні «Музей української марки ім. Якова Балабана» започаткували у Вінниці в рамках меморандуму про співпрацю між міською радою та однойменним благодійним фондом. Вінницька міськрада виділила для нового музею приміщення  в центрі міста.

    Довідково. Родина Балабанів походить з села Писарівка-Волоська Ямпільського району Вінницької області. Батько власника колекції Яків Балабан був активним учасником визвольних змагань українського народу 1917-20-х років. Мав чин хорунжого артилерії армії Української Народної Республіки та брав участь в битві під Крутами. Пізніше Яків Балабан емігрував до США. Останні роки життя провів у Нью-Йорку, де і помер в 1978 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-