Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому Україна досі не отримала черговий транш від МВФ?

Чому Україна досі не отримала черговий транш від МВФ?

Блоги
Укрінформ
4 серпня 2015 року Україні було надано поки останній на даний момент транш кредиту МВФ у рамках програми EFF (Extended Fund Facility – механізм розширеного кредитування).

З того часу відбувається очікування її подальшої реалізації, але мають місце ряд проблем в даному питанні, які зумовлені низкою як економічних, так і суто політичних факторів.

Перш за все, варто розглянути природу програми EFF. Слід звернути увагу на те, що вона розрахована на стабілізацію економіки тих держав, які мають серйозні проблеми з платіжним балансом. Також EFF є тривалішою ніж Stand-by і передбачає більший обсяг часу, який відводиться на погашення кредиту. Тому загальним висновком є те, що така програма надається державам, економіка яких перебуває у кризовому стані й потребує серйозного реформування. Ні для кого не є секретом, що Україна перебувала у скрутній ситуації, але на даний момент мають місце позитивні тенденції (відносна стабільність валюти, задовільний рівень золотовалютних запасів і т.і.). Тому з огляду на це МВФ не поспішає з подальшою реалізацією програми EFF.

Але не лише відсутністю економічної доцільності продиктоване очікування траншу. Також існують певні політичні питання, які потребують врегулювання задля відновлення реалізації програми EFF. Перш за все, МВФ прагне отримати готовий проект Державного бюджету на 2017 рік задля ознайомлення з урядовими планами та, відповідно, узгодження напрямів фінансових вливань. Це може відбутися не раніше вересня. Тому закономірним є те, що МВФ не розглядав питання щодо України на засіданні Ради директорів наприкінці липня. Імовірно це очікується саме у вересні. Також на позицію МВФ вже вплинула ситуація із запуском електронного декларування. Західні партнери вказують на те, що для вдалих економічних реформ потрібне адекватне політичне поле, яке функціонує за чіткими й відомими правилами. Електронне декларування повинно стати одним з них.

Загалом, варто зазначити, що затримка траншу МВФ не несе в собі катастрофічних наслідків для України, оскільки вона є закономірною з огляду на позитивні тенденції в економіці. Наявність політичного фактору у кредитуванні свідчить не про затягування чи навіть небажання МВФ надавати фінанси, а про більшу вимогливість до України. Західні партнери у такий спосіб прагнуть допомогти підвести нашу державу до своїх стандартів. Тому це зайвий раз свідчить про важливість України для ЄС та США.

Руслан Сольвар
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-