Об’єднання громад – шлях до їх самодостатності - голова Вінницької ОДА

Об’єднання громад – шлях до їх самодостатності - голова Вінницької ОДА

Укрінформ
Об’єднання населених пунктів, зокрема, смт. Вапнярка та с. Колоденки, дозволить зробити їх мешканцям крок на шляху до децентралізації та послугує формуванню спроможних самодостатніх громад. 

 Про це на форумі «Децентралізація на локальному рівні: можливості та виклики» в смт. Вапнярка Томашпільского району заявив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

«Рішення провести такий захід у Вапнярці обумовлений позитивною активністю місцевої громади та бажанням рухатись вперед. Тут створена одна із перших об'єднаних громад в області. Це важливе рішення дозволить новій об'єднаній громаді отримати дуже суттєві фінансові надходження, які передбачені бюджетною децентралізацією, значно покращити інфраструктуру, отримати ресурс на оновлення соціальних об'єктів, остаточно вирішити проблему водопостачання і транспортного сполучення. Добровільне об’єднання територіальних громад – це черговий крок вперед на шляху до децентралізації. Формування спроможних громад дасть можливість створити умови для розвитку територій, покращення рівня життя людей у сільській місцевості. Функціонування повноцінного місцевого самоврядування є запорукою  розвитку краю та держави в цілому. Це можливість кожної людини впливати на розвиток свого села та містечка і бути активним учасником  життя  громади», - наголосив у вітальному слові Коровій.

Мета форуму - забезпечення інформування представників громадськості щодо формування спроможних громад, добровільного об’єднання  та функціонування новостворених об’єднаних територіальних громад. В ході засідання присутні обговорили основні завдання реформи та  фінансові перспективи в сфері децентралізації,  а також практчні аспекти функціонування об’єднаних територіальних громад. У форумі взяли участь голова Томашпільської районної державної адміністрації Олександр Закорченний, регіональний консультант з фінансових питань Ігор Вернигор, директор регіонального Офісу реформ у Вінницькій області Олег Левченко, сільський голова Вапнярської селищної ради Олександр Горенюк та представники громадськості.

За словами Валерія Коровія, добровільне об’єднання громад – це не простий крок, в основу якого закладено систему економічної мотивації. І пріоритетним завданням влади сьогодні має бути підтримка тих, хто вирішив піти подібним шляхом об’єднання. «В майбутньому це забезпечить ОТГ фінансовим ресурсом та отриманням цільової державної субвенції для розвитку інфраструктури – доріг, освітлення, водопостачання, водовідведення, утилізації побутових відходів, а прозорість рішень зроблять громади привабливими для інвесторів, що забезпечить економічний розвиток та нові робочі місця», - підкреслив очільник регіону. Він подякував сільському голові Вапнярської селищної ради Олександру Горенюку, що виявив ініціативу щодо створення нової об’єднаної громади смт. Вапнярка та с. Колоденки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-